Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Над 100 деца от Свиленград ще станат част от здравнообразователната програма за превенция на инсулта „БЪРЗИ ГЕРОИ 112”, съобщават от Лайънс клуб - Свилена.

В Свиленград програмата се провежда за първи път. Тя е насочена към деца на възраст между 6 и 9 години, като използва естествения им ентусиазъм да споделят знанията си, за да научат всички в семейството как да разпознават и реагират при инсулт. Реално едно дете предава своите нови знания и умения на шест възрастни (двама родители и четирима баби и дядовци). Като основа на програмата е заложено животоспасяващото правило, че ако хората потърсят спешна медицинска помощ в първите три часа на инсулта, има 90% вероятност той да бъде преживян без никакви последици.

Реализирането на здравнообразователната програма „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ пилотно ще обхване всички паралелки от 3 клас на СУ „Д-р Петър Берон“ и предучилищната група в ДГ “Зорница“. Ще стартира в средата на февруари и ще бъде с продължителност 5 календарни седмици.

Обучението на децата е съобразено изцяло с възрастта им. По време на програмата, участващите деца ще придобият жизненоважни знания и умения как да разпознават симптоми на инсулт и какво да направят, за да спасят своите близки. Те ще получават мисията да предадат здравни знания вътре в семействата си и така да спасят любимите си хора от тежките последици от инсулта.

Програмата се осъществява с незаменимата подкрепа на фондация „Сърце до сърце за България“ и е част от годишните инициативи на Лайънс клуб „Свилена – Свиленград“.

Програмата за борба с инсулта „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ стартира в България през април 2021 г. и е подкрепена от Световната организация по инсулт, Българското дружество по неврология, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието. Тя е с цел обучение, превенция и спасяване на човешки живот. След приключването на програмата на територията на община Свиленград ще има обучени 100 БЪРЗИ ГЕРОИ, които ще знаят как да се погрижат за своите любими супер герои – баби, дядовци, родители, близки, в случай на проява на симптом на инсулт и ще предадат знанията си на поне 600 възрастни.