29
Сря, Юни
14 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Със сериозни дебати премина втората национална среща на хирурзите, която се проведе от 23-ти до 25-и октомври в Свиленград. В рамките на форума в голямата зала на ОбА бяха изнесени доклади по темата „Раневи усложнения – инфектирани рани, атонични рани, келоид, принципи на хирургично лечение“. По някои проблеми се зародиха сериозни дискусии между специалистите. За един от обсъжданите въпроси дори участниците стигнаха до заключението, че трябва да се разисква на отделна конференция. Изнесените научни доклади пък в пълен текст ще бъдат публикувани в сборник.

Над 130 хирурзи от цялата страна се включиха във форума. Сред тях имаше и много светила в областта като проф. Дамян Дамянов, председател на Българското хирургично дружество и Съюза на учените в България, бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски, проф. Гено Киров, директор на МВР-болницата в София и др.

Конференцията е на тема, която отдавна ни вълнува и трябва периодично да се обсъжда, защото непрекъснато излизат нови методи на стимулиране на раневия процес, каза проф. Темелков от ВМИ-Варна. А, както казваме ние, дирижирането на раневия процес е изключително важно, защото той скъсява страданието на болния, както и стойността на самото лечение, допълни той. Според него Свиленград е много подходящ за провеждането на хирургическа конференция. Градът ви е спокоен и тих и по този начин дава възможност за по-концентрирано внимание върху проблема на симпозиума, създадена е добра организация, всичко е чудесно, каза проф. Темелков.

По време на форума във фоайето на ОбА щандове имаха около десетина фирми, предлагащи хирургични медикаменти и консумативи, сред които „Истлинк България“, „Медохими“ и др.  Хирурзите проявяват интерес, засега не сме постигнали конкретни договорки, но при всички случаи участието ни тук е от полза за нас, каза Ирина Белева, управител на „Истлинк България“ ООД.

Освен научните заседания, в програмата на хирурзите бе включено и посещение на винарната „Катаржина Естейт“ край село Мезек с дегустация на вина.

Елена МИХАЛЕВА