30
Чет, Юни
18 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Министерството на здравеопазването отпуска допълнителни средства на регионални здравни инспекции в размер на 560 500 лв. Целта е за обезпечаване на граничния здравен контрол и осигуряване на денонощен режим на работата му на граничните контролно-пропускателни пунктове през летния туристически сезон.

В национален мащаб са необходими още 167 специалисти за 11-те РЗИ, сред които е и Хасково.

Привличането на допълнителни лица се налага поради голямата ангажираност на регионалните здравни инспекции и невъзможността в рамките на своята щатна численост да осигурят достатъчно служители към екипите за граничен здравен контрол, поясняват от министерството.

На 1 юли софтуерът за проверка на европейските цифрови сертификати трябва да бъде инсталиран на всички устройства, които са осигурени за граничния здравен контрол. Всички гранични пунктове вече са снабдени с устройства, като допълнително ще бъдат подсигурени още 150, съобщиха още от ведомството. Софтуерът се инсталира дистанционно, не е необходимо обучение за работа с таблетите, а единствено служителите да бъдат запознати с указанията за използването им.

:Министърът на здравеопазването вече е издал заповед, с която се регламентира  режимът за влизане у нас от 1 юли. Критериите са обвързани с показателите за зелена, червена и оранжева зона, с които работи Европейският център за контрол на заболяванията. Целта е хората да имат предвидимост, когато планират пътувания.

СМ