09
Чет, Дек
14 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Започна изпълнението на програмата за здравна профилактика и рехабилитация за 2021 г. За нейната финансова реализация в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. са предвидени 22 млн, съобщава Националният осигурителен институт

. Очаква се около 44 000 души да ползват парични помощи за профилактика и рехабилитация. Интерес към програмата всяка година проявяват и свиленградчани.

Програмата е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. Всеки има право да ползва до 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с болници за рехабилитация и балнеохотели в Нареченски бани, Банкя, Павел баня, Поморие, Сандански, Кюстендил, Момин проход и други курорти.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. Трябва да са внесени и дължими осигурителни вноски за 6 последователни месеца. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация .

Правоимащи са и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност.

Подробностите за условията за ползване на програмата могат да се намерят на интернет страницата на НОИ.

СМ