19
Сря, Юни
27 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Разхлабват се противоепидемичните мерки

Само за един месец – март 2021 година 176 болни с коронавирус са настанени за лечение в Многопрофилната болница за активно лечение в Свиленград. Това е най-големият брой пациенти с COVID-19 за такъв времеви период от началото на пандемията досега, съобщиха от лечебното заведение.

З4 души са били приети в Интензивното отделение. Оздравели и изписани от стационара са 133-ма, 23-ма са починали.

119 от настанените в болницата през изтеклия месец са до 60-и набор, а над 60-и – 57. Най-младият пациент е 14-годишно момче от Тополовград. 67 от всичките 176 болни с коронавирус през март са от община Свиленград, сочи статистиката. Останалите са от Ивайловград, Любимец, Тополовград, има и от Харманли.

Най-много диагностицирани с коронавирус за едно денонощие – 30 души, отчитат на 27 март т. г. за община Свиленград от Областния кризисен щаб, 26-има са новоустановените на 31 март. За Любимец пък „пиковите“ дни са 27-и и 30-и март, когато са регистрирани по 8 души с КОВИД-инфекция.

Здравните власти решиха да разхлабят някои противоепидемични мерки от 1 април, макар че броят на новозаразените в страната остава висок - около и над около 4000 случая на ден. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед, според която ресторантите и заведенията с градини ще могат да отворят само откритите си площи от 1 април, но до 23 ч. вечерта. Това важи и за градините на хотелите. Също от 1 април отварят театри, кина, галерии и други културни институции на 30% от капацитета. Фитнеси, зали и басейни се отварят на 30% от капацитета.

Децата се връщат в детските градини и яслите от 5 април. Учениците също ще тръгнат на училище, като все още не е решено по каква схема. Пролетната ваканция е от 3 до 12 април (от 8 до 12 април за дванадесетокласниците), като до началото на ваканцията обучението най-вероятно ще е дистанционно.

Нехранителните магазини ще могат да работят само ако имат открити части.

СМ