Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

„МБАЛ-Свиленград“ ЕООД се сдоби с нов мобилен рентгенов апарат за диагностика на тежко болни пациенти, трудноподвижни пациенти, болни на апаратна вентилация, оперирани болни.

Това е първият рентгенов апарат от този тип в България и е предимство, че нашето лечебно заведение ще може да използва най-съвременните технологии в тази област.

Новодоставеният мобилен рентген е последно поколение апарат на един от най-големите световни производители - “Филипс”, и е закупен със собствени средства на лечебното заведение.

Апаратът е изцяло цифров с всички предимства на тази технология: Само няколко секунди след експозиция рентгеновата снимка (образът) се появява на големия вграден екран. Снимката е автоматично напълно обработена с най-модерните медицински програми и няма нужда от намеса на оператора. След това образът може да се запише на CD или да се изпрати безжично по мрежа към рентгенолозите за разчитане. Детекторът е от последно поколение с много висок детайл, за да помогне да се виждат фини структури. Освен това е и много лек – нещо, което е от значение, когато специалистите трябва да извършват няколко снимки една след друга. Апаратът е моторизиран – има самоход на батерии и може да измине над 15 километра с едно зареджане. Снимките, които прави, също се захранват от вградена батерия и така апаратът дори няма нужда от електричество в помещението, за да работи.обилният рентген е много мощен и на него могат да се изследват от бебета до възрастни пациенти, включително и такива с голямо тегло. Дизайнът е така направен, че рентегнът може да снима от най-различни ъгли и височини, включително от една позиция може да обхване две пациентски легла.

С поредната си придобивка на медицинска апаратура МБАЛ – Свиленград се утвърждава като едно от най-модерните и иновативни здравни заведения в страната.