18
Сря, Май
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Цели семейства се разболяват от коварния вирус. К-19 покоси 37-годишен мъж

Рязко покачване на броя на диагностицираните с коронавирус в общините Свиленград и Любимец, а и в цялата Хасковска област, отчитат от Областния кризисен щаб за периода 18 – 25 март т. г. включително.

Починали са двама мъже от Любимец на 59 и на 51 г., 76-годишен свиленградчанин и 80-годишна негова съгражданка. В болницата битката с К-19 загуби 37-годишен от Тополовград.

За тези 8 дни с положителни проби за COVID-19 са 107 души от Свиленград и 30 – от Любимец. „Епидемията не затихва, все повече хора се разболяват от КОВИД-19 – сподели пред „Старият мост“ д-р Велина Мавродиева, гл. инспектор в РЗИ - Хасково. - Само днес /бел. ред. - 23 март/ сме написали и връчили предписания за карантиниране на 8 души в Любимец и на още толкова – в Свиленград. Има поставени под карантина и в селата Малко градище, Сива река, Мезек, Райкова могила. Много хора от улиците „23-ти септември“ и „Тодор Кирков“ в Свиленград - също. През октомври м. г. при втората вълна не беше така. Сега един човек се разболее и след една седмица цялата къща „пламва“. Заразените са в широк възрастов диапазон – от 25- до 70 и няколко годишни, деца засега не са диагностицирани. Двама души са се разболели след поставяне на първата игла на ваксината, явно са били в инкубационен период, когато са се подложили на манипулацията“, подчерта д-р Мавродиева.

67 пациенти с коронавирус са настанени за лечение в МБАЛ – Свиленград в момента. От началото на пандемията преди година досега това е най-големият брой болни с К-19 досега в стационара. Цялото Вътрешно отделение и част от Нервното са заделени за заразени с КОВИД, много от които – в среднотежко и тежко състояние. По брой приети пациенти с коронавирус нашето здравно заведение се нарежда на второ място в областта след хасковската болница. Има изготвени списъци на чакащи за приемане пациенти, линейките идват една след друга, съобщиха от МБАЛ - Свиленград. Плановите операции са спрени.

На медицинските работници от здравното заведение, които преболедуваха от COVID-19 през декември, е поставена първа игла ваксина „Пфайзер“. Реваксинирани са членовете на секционните избирателни комисии, при които първата имунизация е била на 2, 3 и 4 март.

В РЗИ-Хасково пристигнаха 150 флакона от ваксината на Pfizer/BioNTech и 35 флакона от ваксината на AstraZeneka. Доставените 900 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech са предназначени за продължаване на имунизацията по трите фази от Националния план за ваксинация срещу COVID 19. Количествата, доставени от ваксината на AstraZeneka, се използват за имунизацията на лицата, които са заявили желание да бъдат имунизирани през електронния регистър или на място във временните имунизационни кабинети, съобщиха от Областния кризисен щаб.

В същото време се наблюдава отлив сред желаещите да се ваксинират. „Бях един от първите, които се записаха в електронния регистър – сподели пред „Старият мост“ 65-годишен свиленградчанин.- Тъкмо идваше моят ред, когато ми се обадиха от Хасково, че не могат да наберат 10 човека от Свиленград за ваксиниране. За толкова дози стига един флакон. Не се ли употреби, ваксината се похабява.“

СМ