27
Пет, Май
23 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

 

 

ЛАВАНДУЛА. Това е най-популярното етерично масло за сън и релаксация. Лавандулата е успокояващ аромат, който отдавна се свързва с намаляване на стреса и по-добър сън и се използва като естествено лекарство за тревожност.

Проучвания показват, че лавандулата има редуциращи ефекти при тревожност, както и благоприятни ефекти върху депресията. Лавандулата може да помогне и за облекчаване на болката. Лавандулата също има седативен ефект, което означава, че може да ви помогне да заспите. Редица проучвания сочат ефективността на масло от лавандула за сън: подобряване на качеството на съня, увеличаване на количеството сън и повишаване на бдителността през деня, включително при хора с безсъние.

ВАНИЛИЯ. Сладкият аромат на ванилия е привлекателен за много хора и има дълга история на употреба за релаксация и облекчаване на стреса. Ванилията може да има седативен ефект върху тялото. Може да намали хиперактивността и безпокойството, да успокои нервната система и да понижи кръвното налягане. Помага за облекчаване на тревожността и депресията, като съчетава както релаксация, така и повишаване на настроението.

ЖАСМИН. Със сладко-флорален аромат, жасминът изглежда има сериозни способности за подобряване качеството на съня. Изследванията показват, че жасминът намалява неспокойния сън, както и повишава бдителността през деня. Проучване от 2019 г. показа, че жасминът доставя всички тези ползи от съня, както и намалява тревожността, дори по-ефективно от лавандулата.

САНДАЛОВО ДЪРВО. С богат, дървесен, земен аромат, сандаловото дърво има древна история на употреба за отпускане и облекчаване на безпокойството. Научните изследвания показват, че сандаловото дърво може да бъде ефективно за облекчаване на симптомите на тревожност. Изследванията също така показват, че сандаловото дърво може да има успокоителни ефекти, намалявайки будността и увеличавайки качеството на съня.

ЦИТРУСОВИ МАСЛА. Подобно на сандаловото дърво, цитрусовите масла са група аромати, които могат да бъдат стимулиращи или насърчаващи съня, в зависимост от вашата индивидуална реакция и вида на използваното цитрусово масло. Доказано е, че бергамотът, вид портокал, облекчава безпокойството и подобрява качеството на съня. Лимоновото масло демонстрира ефекти от облекчаване на тревожността и депресията в изследванията. Цитрусите могат да помогнат на някои хора да заспят по-лесно, докато други могат да открият, че тези свежи, ярки аромати са релаксиращи, но не и насърчаващи съня. Ако цитрусовите аромати ви стимулират, не ги използвайте преди лягане, но помислете дали да не ги използвате през деня, за да ви помогне да се чувствате освежени и спокойни.

Как да използваме етерични масла за сън и релаксация

Добавете масло към ваната си. Това е чудесен начин да се възползвате от ползите за релаксация и сън от ароматерапията, като същевременно се възползвате и от ефекта, стимулиращ съня, от топло накисване. Поставете няколко капки от любимото си масло във ваната.

Използвайте дифузери за ароматерапия. Дифузерите ще разпръснат маслата във въздуха във вашата стая. Обикновено добавяте вода и масло в количества, определени от производителя. Следвайте инструкциите им.

Може да комбинирате етерично масло и вода в спрей или пулверизатор и да напръскате из стаята си или спалното бельо. Препоръчвам да напръскате долната част на възглавницата си, за да избегнете дразнене на кожата. За всяка ½ чаша вода използвайте 4-5 капки етерично масло или по-малко, ако ароматът е твърде силен.

Нанесете директно върху тялото.Някои хора смятат, че е успокояващо да прилагат етерични масла върху определени точко от тялото, като китките или зад ушите, или използват масла, за да си направят лек масаж.

Етеричните масла в неразредена форма са силно концентрирани и интензивни и могат да раздразнят кожата ви. НЕ нанасяйте неразредено етерично масло върху кожата си. Ако планирате да използвате етерични масла локално върху тялото си, уверете се, че купувате вече разредено масло - смес от ароматно етерично масло по ваш избор и базово масло (често растително масло).

Докато използвате етерични масла, обърнете внимание на това как се чувствате. Ароматът е изключително индивидуално изживяване. Всеки от нас реагира на миризмите по различен начин. Подходящите аромати за вашата релаксация и сън са тези, които ви карат да се чувствате спокойни и сънливи! Може да се наложи да експериментирате с различни масла, преди да намерите подходящото за вашата нощна рутина.