07
Нед, Авг
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Диабетът при децата може да се изяви веднага след раждането

Д-р Мария Георгиева е детски ендокринолог в МБАЛ-Свиленград и Медициански център I. Има придобита специалност по детски болести от 2008 г., а от 2011 г. е с придобита тясна специалност по детска ендокринология и болести на обмяната. Работила е в болници в Стара Загора, Гълъбово, Казанлък, Пловдив, Бургас. Провежда прегледи и консултации в Поликлиниката в Свиленград всеки четвъртък от 14:00 до 18:00 часа:

- Д-р Георгиева, сега децата водят по-застоял начин на живот. Вместо да играят навън стоят повече пред компютрите, което е причина за наднормено тегло при мнозина. Може ли да се говори за „епидемия“ от затлъстяване?

- Определено през последните десетилетия честотата на затлъстяването и наднорменото тегло в целия свят нараства лавинообразно и придобива размерите на пандемия, като възрастовата граница се снижава все повече. Българските деца са в челните редици в Европа, като средно около 30 % от децата в страната са с наднормено тегло и 13 % са със затлъстяване. Наднорменото тегло и затлъстяването с начало в детска възраст има редица неблагоприятни ефекти: изкривяването на костите заради голямата тежест върху тях, натрупване на прекомерно количество мастна тъкан около вътрешните органи и нарушаване на функцията им, нощно напикаване, хъркане, намален имунитет, ниско самочувствие и себеоценка, депресивни състояния, свързани основно с обидите по отношение на теглото. Затлъстяването с начало в детската възраст е свързано с увеличаване броя на мастните клетки, за разлика от възрастните, където се увеличава само обемът им. Следователно, ако не се предприемат ранни мерки, затлъстяването в детска възраст е трудно овладяемо след това. През последните години се наблюдава положителна тенденция, при която родителите търсят помощ или децата се насочват своевременно от личните лекари или педиатри за консултация с детски ендокринолог.

- Какво бихте посъветвали родителите? Може ли да препоръчате здравословна диета и начин на живот за децата им?

Един влиятелен фактор за наднорменото тегло и затлъстяването, освен заседналия начин на живот, са нашите модели на хранене: какво, колко и къде ядем. Младите хора консумират основно храни от заведенията за бързо хранене (дюнери, пици, хамбургер и т.н.) за сметка на ограничен прием на домашно приготвена храна. Приемат големи порции храна, както и значителни количества подсладени храни и напитки и не консумират достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Според едно проучване в Европейския съюз само 1 от 3 момичета и 1 от 4 момчета на възраст 15 години съобщават, че приемат по един плод на ден. В допълнение, децата са подложени на хранително изобилие от пакетирани висококалорични храни – чипсове, снаксове, кроасани, вафли, шоколадови изделия, чийто прием се стимулира от различни игри и награди в тях, като и от гратис количества в опаковките. В практиката ми все повече са децата и юношите, които съобщават, че не обичат нито един зеленчук и опитите им да консумират поне един са съпроводени от гадене. Тогава аз задавам въпроса към родителите: Как се случва така, че всяко бебе е захранено със зеленчукови пюрета, а след това същите тези деца отказват да приемат зеленчуци? Отговорът се крие в неправилно формираните хранителни навици, за които са отговорни родителите. Твърде често, за да запушат устата на детето, което много плаче или много пита, му се дава някоя от примамливите храни, които ще го успокоят. Родителите дори не си дават сметка, че това е храна, защото е твърде малко. Твърде малко да, но и с твърде много калории. Моделите на физическата активност също играят важна роля за развитието на наднормено тегло и затлъстяване. Обезпокоителен е фактът, че през 2012 г. само 1 от 5 деца в страните от ЕС съобщава, че упражнява редовно спорт с умерена до интензивна физическа натовареност. Особено тревожен е фактът, че децата между 11 и 15 години в повечето европейски страни нямат почти никаква физическа натовареност. Гледането на телевизия и прекарването на време пред компютъра или системите за игри, изместват все повече разходките, игрите, спортът при децата и младите хора до 19-годишна възраст. То допринася за формирането на неправилни хранителни навици, поради факта, големия брой реклами на нездравословни храни. Най-общо препоръките за хранителен режим при деца с наднормено тегло и затлъстяване, които мога да дам, са: елиминиране или силно ограничаване приема на съдържащите захар безалкохолни напитки и сокове – пълното им премахване и заместването им с вода могат да доведат до значителна загуба на тегло; консумиране на пресни плодове и зеленчуци – поне 3 пъти на ден; ограничаване на приема на храни, съдържащи кристална захар и глюкозо-фруктозен сироп; ограничаване на приема на пакетирани храни – кроасани, вафли, чипсове, снаксове и др.; намаляване обема на порциите; ограничаване на приема на храна извън дома; ограничаване на приема на високовъглехидратни храни – ориз, нишесте, тестени изделия.

- На каква възраст най-рано може да се установи, че едно дете има ендокринен проблем?

- Ендокринен проблем може да се установи на всяка една възраст, дори още в периода на новороденото. Когато той бъде установен своевременно и се постави правилна диагноза, съответно се започне адекватно лечение, в голяма част от случаите се предотвратяват сериозни, дори животозастращаващи последствия. Симптомите на ендокринно заболяване могат да се изявят на по-късен етап, когато вече са възникнали последствия върху организма, които могат да бъдат необратими. Ето защо в голяма част от страните, включително и у нас, се прави скрининг на всяко новородено за някои заболявания, с цел рана диагноза и навременно лечение, за да се предотвратят сериозни последствия. Понастоящем на новородените в нашата страна се прави метаболитен скрининг за хипотиреоидизъм /понижена функция на щитовидната жлеза/, фенилкетонурия и вродена надбъбречна хиперплазия.

- Все по-малки деца развиват диабет, като болестта засяга и такива под 5-годишна възраст. Диабетът ли е най-големият бич от ендокринните заболявания при децата?

- Да, за съжаление, това е една много неприятна тенденция, не само у нас, но и в целия свят. Все повече и все по-малки деца да се разболяват от инсулинозависим захарен диабет. Няма възраст, която да е пощадена от захарния диабет. Той може да се изяви след раждането или на по-късен етап през живота на детето. Всяка година в света се установяват нови 132 600 случая, от които 96 000 са под 15-годишна възраст. Налице е ежегодно увеличаване на заболеваемостта с 3%. В някои региони има непропорционално нарастване на случаите на деца с диабет под 5-годишна възраст. В България няма точна статистика относно броя на заболелите от диабет деца и юноши. По неофициални данни се смята, че те са около 3 000, а заболеваемостта възлиза на 9,8/100 000 души.

- Кои са рисковите фактори и предпоставките за развитие на диабет, наследствено ли е заболяването, кога трябва активно да се търси?

- Голяма част от родителите смятат, че детето им е отключило диабет, защото е яло много шоколад, бонбони или сладолед. Инсулинозависимият захарен диабет обаче е автоимунно заболяване у генетично предразположени хора и няма нищо общо с начина на хранене. Нерядко родителите търсят кой от тях е виновен за заболяването и е предал „лошия ген“ на детето. Виновен обаче няма! Близо 85% от децата със захарен диабет тип 1 нямат родственици със същото заболяване. От друга страна, децата, които имат родственик от първа линия със захарен диабет тип 1, са с 15 пъти по-висок риск да отключат заболяването.

Интервюто взе: Лиляна ЯНКОВА