04
Пон, Юли
24 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

4-членно семейство поставено под карантина заради контакт със заразения

Първи случай на заразен с коронавирус вече има в Свиленградската община. Позитивната проба е на мъж на 48 години. Той се е завърнал от Англия на 11 април и е бил поставен под карантина, която е спазвал, съобщиха от областната администрация в Хасково.

На 20 април нашенецът е развил грипоподобни симптоми и е потърсил спешна медицинска помощ. На повикването се е отзовала линейка от Любимец, която веднага го е откарала в областната болница. Пациентът е бил хоспитализиран в Инфекциозно отделение, като взетата от него проба е реагирала положително на теста за COVID -19.

Пострадалият мъж е от Свиленград, но живее сам в с. Младиново, където си е купил къща. Завръщайки се от Англия, където работел като готвач, той директно се е прибрал от софийското летище с рент-а-кар в селото и се е самокарантинирал, казаха разследващи.

Проверка на компетентните органи е установила, че гурбетчията стриктно е спазвал правилата на изолация. Навестявали го само негов братовчед със съпругата си от съседно село да му носят храна. Въпреки че е нямало пряк контакт помежду им, цялото четиричленно роднинско семейство било поставено под 14-дневна карантина. По този повод в редакцията възмутена се обади съпругата Димитрина Хубенова. Тя изрази несъгласието си за връчената заповед за 14-дневна социална изолация. „Редно е, след като има решение да поставят мен, съпруга ми и двете ни деца на 3 и 5-годишна възраст под карантина, да ни разпитат какви контакти сме имали със заразения“, заяви жената. „Да, но никой не дойде да стори това. От наши познати разбирам, че около 3–4 часа разследващи разпитвали хора от Младиново и по този начин достигнали до нас. Да, откакто нашият близък се върна от Англия, на няколко пъти ходихме до тях да му носим храна, но спазвахме всички предписания на кризисния щаб. Спазвахме дистанция, дори пари не сме разменяли, бяхме се разбрали да се разплатим, след като свърши карантината му. Ние сега, като сме под 14-дневна изолация, никой ли да не ни носи храна“, риторично пита Димитрина. Тя разказа още, че през цялото време братовчед им изглеждал в добро здраве. На 16-и април обаче поискал да му купят термометър и парацетамол, тъй като бил с диария. Попитал и къде в Свиленград може да се изследва за коронавирус. Намеренията му били веднага след Великденските празници да поиска разрешение от компетентните органи да излезе от вкъщи, за да отиде да се изследва. На 20 април обаче се почувствал зле и извикал екип на Бърза помощ.

Сестрата на пострадалия, която живее в Свиленград, също му е носела храна, но я оставяла до вратата, без да контактува с него и засега не е поставена под карантина., казаха разследващи.

Според представител на общинския оперативен щаба не се предвиждало предприемането на по-специални мерки в с. Младиново, Само домът на заболелия е обработен с дезинфекциращ препарат.

Със свиленградския случай общо заразените в Хасковска област стават 15, от които един е починал, а шестима са излекувани.

В Свиленград поставените под карантина до 22-ри април са 21, а в Любимец -10, като новите са 26. Отпаднали са 37.