30
Чет, Юни
18 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Тестовете са с висока надеждност, резултатите излизат за един ден

Бързи тестове за коронавирус с висока надеждност от днес вече се извършват в Свиленград – в лабораторията в поликлиниката. Тестовете са одобрени за продажба в Европейския съюз и са подходящи за скрининг на пациенти със съмнение за инфекция с COVID-19.

„Това са тестове за откриване на Ig M и Ig G антитела срещу SARS-CoV-2 в проби от кръв, сподели пред „Старият мост“ ръководителят на лабораторията д-р Елена Генева. - Антителата се образуват в зависимост от имунния статус на човека след 5 до 7 дни от наличието на вирусоносителство.

IgM антителата се откриват в кръвта между 7-и и 21-ви ден след контакт с болен от COVID-19. Това може да означава,че пациентът е в ранен период на инфекцията, може да има или да няма клинични симптоми, или е в активна фаза, или е във възстановителен период – разясни д-р Генева. - IgG антителата се появяват в кръвта след 14 ден след контакт с болен от COVID-19. Откриването им може да означава, че пациентът е в активна фаза или възстановителен период, или е прекарал инфекция и е оздравял. Между 14-и и 21-ви ден от контакта в кръвта може да се открият и двата вида антитела.“

Резултатите от теста ще са готови в рамките на работния ден. При положителен резултат ще се уведомява РЗИ – Хасково, от чиято компетентност са по-нататъшните мерки. Цената на теста е 30 лв.

Изследвания за коронавирус се извършват само в областния център Хасково и вече тук, в Свиленград.

Лабораторията в Свиленград разполага с всички предпазни средства за работещите в нея.

СМ