22
Нед, Май
26 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Как работи Спешното в Свиленград в условията на пандемия

Сред първите, които се сблъскват със заразата от коронавирус, са лекарите от Бърза помощ. Какви мерки вземат те в условията на пандемията, провери на място „Старият мост“.

Ние наистина сме първата линия на първата линия, заяви пред екипа ни старши фелдшерът Огняна Михова. По думите ѝ при повечето повиквания ходели само със защитни маски. Но имали готовност да реагират на сигнали за пациент със симптоми на COVID-19. Три пъти са придружавали хора до Инфекциозното отделение в Хасково със съмнение за коронавирус, като при всички резултатите от изследванията са били отрицателни. Транспортирането в тези случаи се прави с резервната линейка, която е специално оборудвана за целта - разполага с респиратор и друга необходима техника. Екипът пък е облечен с предпазни гащеризони, маски, ръкавици, калцуни, шлем. Когато се върнат, линейката обилно се дезинфекцира, предпазните облекла се изхвърлят, а екипът внимателно почиства всичко от себе си. Засега сме обезпечени откъм предпазни средства, заяви Михова.

Въпреки мерките специалистите в Бърза помощ съвсем по човешки не крият, че се страхуват да не се заразят. И няма как да не е така. Всички те имат семейства и се опитват да предпазят и себе си, и близките си. Освен това повечето от работещите в Спешното попадат в рисковата за вируса възраст. В момента там от 11 фелдшери осем са пенсионери, а от 6 лекари двама са пенсионери. Въпреки това ходят на работа, защото няма кой да поеме смените им. Търсят се кадри, но никой не иска да започне при нас, споделя с голямо съжаление Огняна Михова.

„При получено обаждане диспечерът от 112 само пита дали пациентът има контакт с болен от коронавирус и симптоми на болестта, ако отговорът е отрицателен, екипът с линейката отива на адреса без защитни облекла. Това е ужасно спрямо хората, които първи се сблъскват с вируса“, описва Михова ежедневния риск, в който в момента работят тя и колегите ѝ. В тези случаи проблемът е, че болният и близките му отговарят при подаването на сигнала, че не са заразени от вируса, но всъщност няма как да са сигурни в това, защото не са се тествали. Така медицинският екип се излага на риск на всеки адрес, който отива без съмнения за коронавирус, тъй като е защитен само с маска.

На въпрос защо екипът на Бърза помощ не е облечен изцяло със защитно оборудване при всяко едно повикване, Огняна Михова обясни, че имат достатъчно облекла засега, но практически било доста трудно да се реализира такава пълна защита. „Нашите екипи ходят непрекъснато на адреси. Представете си - отива на един адрес с цялото оборудване, после ще трябва да се прибере в централата, да се преоблече изцяло отново, защото иначе може да пренесе заразата на следващия адрес. После - пак да се върне и пак да се преоблича. Представяте ли си какво количество облекла ще трябва? Кой има в света тонове (защитни облекла) в момента“, отговори с въпрос старши фелдшерът.

Наскоро пък Михова и нейни колеги се отзовали на повикване в ромската махала на Свиленград. Оказало че, че пациентката е с висока температура. По време на разпита за симптомите тя заявила, че е в това положение от 10-ина дни, откакто се е върнала от Холандия. „Целият екип бяхме вътре в стаята само с по една маска. Може да си представите колко голямо беше притеснението ни дълго след това“, разказа Огняна Михова. Пациентката веднага била поставена под карантина. През това време, ако прояви симптомите и се окаже, че е заразена с коронавирус, екипът на Бърза помощ, който е бил на повикването, също трябва да остане 14 дни у дома при цялата тази кадрова недостатъчност в Спешното.

Ето защо е от изключителна важност самите пациенти, когато подават сигнала, да бъдат коректни и обективни в описанието на симптомите си, подчерта Михова. Тя разкри, че е имало хора да лъжат или премълчават за симптомите си, което излага на риск медицинския екип. „Случвало ни се е да се отзовем на повикване и чак след като влезем при пациента да ни бъде съобщено, че той в момента е под карантина, но няма вече връщане назад. Списъкът с карантинираните го имаме при нас, но при положение, че ни е обявен код „А1“ и трябва да тръгнем веднага, няма време да си погледнем списъка“, разказва старши фелдшерът. „Нека обществеността да разбере един път завинаги, че ние сме спешни медици. Това означава, че трябва да бъдем викани само в тежки и спешни случаи като инсулти, инфаркти, кръвоизливи, катастрофи и т. н., а не за мерене на кръвно или температура. Чак когато се проявят по-остри симптоми – кашлица, болки в гърдите, недостиг на кислород, следва хората да се обръщат към нас. От години у наши съграждани е останал навикът в събота, като излязат на пазар, да минат през Бърза помощ да си мерят кръвното, тъй като сме в центъра на града. Те трябва да знаят, че за тях самите също е опасно да ни посещават при най-малкия проблем, защото не знаят кой е бил тук преди това“, споделя Михова.

Тя не пропусна да поздрави колегите си с професионалния им празник, който всяка година се чества на 7 април. „Ще го отбележим подобаващо, когато извънредното положение бъде отменено. Сега най-важното е да се съхраним здрави. Живеем и работим в динамично време, в условия на постоянно променящи се правила за работа. Скъпи колеги, въпреки трудностите, бъдете професионалисти - винаги отзивчиви към страданията на хората, всеотдайни в професията, отговорни пред сериозните предизвикателства от ежедневието. Пожелавам Ви спокойствие, благоденствие и щастие! Вие го заслужавате като хора, които имат най-благородната професия в света – тази, която буди доверие, грижи се за живота и съхранява надеждата“, каза Огняна Михова.

Старши фелдшерът поднесе своята благодарност от името на целия екип на Бърза помощ на Наталия Сюлеменчева, която предоставила собственоръчно ушити защитни маски за многократна употреба, както и на Николина Сирмова, чийто баща е бивш шофьор на линейка, която пък дарила почистващи препарати. Силно оценяваме жеста им и пожелаваме все така да съхранят човещината у себе си, заяви Огняна Михова, като подчерта, че рядко се срещат хора, които да дарят на Бърза помощ.

Диляна ЦВЕТКОВА