13
Нед, Юни
19 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Болницата фул, сложиха допълнителни легла

Грипната вълна залива и Свиленград. Само за два дни – 30 и 31 януари, са регистрирани 176 болни. По данни на Регионалния инспекторат по образование от тукашните училища отсъстват около 20 % от учениците. За сравнение в седмицата от 15 до 21 януари заболеваемостта е била 91,02 на 10 000 души, а от 22 до 28 януари – 136,5 на 10 000.

Специалистите очакват от 5 февруари да бъде обявена грипна епидемия за Свиленград. Такава вече има в Любимец, като занятията на учениците бяха преустановени от 29 януари до 2 февруари, вкл. От 3 до 6 февруари пък е междусрочната ваканция за школата.

Бум на болни от пневмония и остри респираторни заболявания регистрират в свиленградската Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ). Детско и Вътрешно отделение са препълнени двойно, показа на място проверка на „Старият мост“. 44 малчугани лежат в здравното заведение при 23 легла в отделението. Във Вътрешно пък са регистрирани 60 болни при капацитет от 32 легла. За да се поеме потокът от пациенти, се наложило да се сложат допълнителни кревати в другите отделения. Освен това пациенти има настанени и на кушетките във функционалните кабинети, дори и в лекарските.

Разполагаме с необходимите медикаменти и правим всичко, за да осигурим необходимото лечение на нуждаещите се пациенти, споделиха от МБАЛ. По данни на здравното заведение всяка година през този период се наблюдава ръст в белодробните заболявания. Това е т. нар. епидемиологична опашка и е последствие от грипа.

Заболяването се развива много бързо, тръгва с температура и кашлица и после прераства в бронхеолити, бронхити и пневмонии, сподели д-р Хаджипанайотова от Детското отделение. Характерното било, че протичали тежко и изисквали продължително лечение. Често дори и антибиотиците не помагали при най-малките пациенти. Тази година грипът е твърде коварен, а в София дори има регистриран смъртен случай, заяви още д-р Хаджипанайотова. Тя съветва още при първите симптоми да се потърси лекарска помощ и да не се прибягва до самолечение. Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове, като обикновено е следствие от инфекции на горните дихателни пътища - простуда, грип, усложнение след остър или хроничен бронхит и др.

Диляна ЦВЕТКОВА