Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

При третото изследване резултатите още по-лоши

Още по-лоши от преди са показателите от микробиологичните изследвания на водата от чешмата в центъра на свиленградското село Чернодъб, сочат последните изследвания на Районната здравна инспекция /РЗИ/ - Хасково. Резултатите са с много по-големи отклонения от нормите от тези при първите две проби, които излязоха през през м. април и май т. г.

Налице са високи стойности на колиформи и ешерихия коли във водата, което води до реална опасност от стомашно-чревни инфекции. Това сподели пред „Старият мост“ инспектор Пейо Керанов от РЗИ. Според него най-вероятно системата е разхерметизирана След излизането на данните през май от Общината отказали почистване на тръбите, тъй като имало централно водоснабдяване.

По собствена инициатива кметът на селото предприел действия за изчистване на тръбите и коренищата около тях. Местните власти са сложили край чешмата печатни съобщения, предупреждаващи за опасността, с текст „Водата не е годна за пиене“.

Незнайно кой обаче е изтрил „не“-то. Според жители на селото някой го е направил, за да не намалее напливът на посетителите, които обикновено чакат на опашки, за да си напълнят тубите. След последното изследване от здравната инспекция са направили поредното съответно предписание, но тъй като чешмата не е в техните прерогативи, разчитат местните власти и кметът на селото да предприемат съответните мерки.