Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Зачестилите случаи на морбили затяга контрола на здравните инспектори

8 свиленградски семейства и 4 джипита са глобени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) заради липса на задължителните имунизации при подрастващите. Ще бъда безкомпромисна в борбата с отказа на родителите да ваксинират децата си, подчерта д-р Велина Мавродиева - главен инспектор в отдел „Противоепидимичен контрол“ към РЗИ-Хасково.

Глобата при първо провинение е 50 лева, а при повторно – 100 лева. „Целта обаче не е да санкционираме, а да се убедят хората, че имунизациите помагат на организма. Медицината е сложна наука и с прочитането на няколко статии в Интернет „за“ и „против“ ваксините човек не може да се ограмоти и да вземе правилно решение“, подчерта д-р Мавродиева. По думите й било недопустимо през XXI век обществото да бъде излагано на риск заради безхаберието на някои родители. Тежките заболявания прониквали точно там, където имало пробив в имунизациите.

Засиленият контрол е и заради зачестилите случаи на морбили в България. От РЗИ-Хасково разпоредиха на всички общопрактикуващи лекари в областта, вкл. Свиленград и Любимец, да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 г., подлежащи на васинация срещу болестта. При неимунизирани деца, те трябва веднага да бъдат обхванати. В двете общини все още без ваксина са 100-тина подрастващи. На родителите им са изпратени писма и ако не заведат отрочетата си да им бъде поставена инжекция, ще бъдат глобени.

Засега при нас все още няма морбили, но при положение, че има толкова много неваксинирани лица, предполага разпространението на болестта, предупреди д-р Мавродиева. Тя подчерта, че последната голяма епидемия в национален мащаб е била през 2010 г., като в България тогава са били регистрирани 24 смъртни случая.

Диляна ЦВЕТКОВА