Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Табела с надпис „Водата е негодна за пиене“ вече два пъти изчезва, хората продължават да пълнят туби. 45 на 100 колиформи  и ешерихия коли констатирани при норма 0 на сто

За микроорганизми във водата от чешмата в центъра на свиленградското село Чернодъб съобщиха от РЗИ-Хасково. В рамките на месец от Здравната инспекция два пъти са взели микробиологични и химични проби на питейната течност.

Едната от тях, която била направена на 21 март, показала наличието на 10 на 100 колиформи и ешерихия коли. Втората била взета на 11 април, като данните били още по-зле – 45 на 100 колиформи и ешерихия коли. Нормата, подчертаха здравните инспектори, е 0 на сто.

Това прави водата от прословутата чешма негодна за употреба. Всеки може да пие от водата, но на своя глава и на своя отговорност, подчертаха от РЗИ. Най-малкото тези бактерии можело да доведат до стомашно-чревни инфекции. Все още не се знае на какво се дължат отклоненията. Специалисти твърдят, че трябва да се направят още изследвания, за да се разбере окъде идва замърсяването. Проби следвало да се вземат както от извора, така и от крайната точка.

Макар и чешмата да не е собственост на Общината, от ОбА-Свиленград са предприели мерки да предупредят населението за проблема. Още преди десетина дни е започнало поставянето на печатни съобщения, но те мистеризоно изчезвали. Според жители на селото обявите се късали, за да не спадне напливът на посетители. Години наред ежедневно десетки си пълнят вода оттук. Идват хора не само от региона, но от цялата Хасковска област. Дори понякога се както от извора, така и от крайната точка. Макар и чешмата да не е собственост на Общината, от ОбА-Свиленград са предприели мерки да предупредят населението за проблема. Още преди десетина дни е започнало поставянето на печатни съобщения, но те мистеризоно изчезвали. Според жители на селото обявите се късали, за да не спадне напливът на посетители.

Години наред ежедневно десетки си пълнят вода оттук. Идват хора не само от региона, но от цялата Хасковска област. Дори понякога се налага да се чака с часове, докато дойде редът ти. „Старият мост“ се убеди на място, че хората продължават да пълнят вода, тъй като не са запознати с проблема. Други пък от селото споделиха, че знаят за заразената вода, но не се страхуват и ще продължават да пият от нея.

Освен от Чернодъб, от РЗИ-Хасково са взели проби от чешмите в Пъстрогор и Димитровче. При първата на 21 март химичните изследвания са показали минимални отклонения на амоняк – 9 стотни, а на 11 април – 5 стотни. Става въпрос за наличието на амоняк във водата от чешмата в Пъстрогор. Според специалисти завишените стойности са незначителни и водата е годна за пиене.

В Димитровче не са открити никакви странични изменения. От РЗИ-Хасково споделиха пред „Старият мост“, че е добре да се направят по-задълбочени изследвания на водата от местните водоизточници. Проблемът обаче бил, че се плащало. 25 лева струва микробиологичната проба за един показател, а за повече е още по-скъпо. СМ