Здравеопазване
Инструменти
Шрифт
dervenД-р Огняна Дервенкова от Свиленград влезе в Топ 100 на най-добрите джипита в България. Това стана ясно след проучване на Министерството на здравеопазването. Д-р Дервенкова се нарежда на 28-о място.
Новината бе неочаквана за мен, но не мога да скрия удовлетворението си. Това доказва, че когато вършиш работата си както трябва, ще дойде ден да те оценят“, сподели лекарката. „Като пишете за д-р Дервенкова, трябва да са само хубави неща. Отличен специалист и чудесен човек“, похвали я и една от пациенките й – Бърза Чирпанлиева.
Престижната класация е направена от работна група, определена със заповед от министър Петър Москов на 24 януари т. г. Първите сто джипита са избрани след изследване, анализ и оценка по утвърдени критерии на ефекта от диагностично-лечебните дейности при болни със захарен диабет, сърдечно-съдови и други заболявания. За база са взети данни от Здравната каса, съдържащи информация за брой обслужени от съответната лекарска практика пациенти и осъществения контрол на социално значими заболявания. Работната група е отчела какво е състоянието на пациентите, налагало ли им се е да стигат до болница и др. и на база анализа е направила подредбата.
Д-р Дервенкова е на 53 г. Започва да практикува лекарската професия през 1987 г. Има специалност по вътрешни болести и по обща медицина. Обслужва 2654 пациенти. Твърди, че към 2000-та година е имала над 5000, но се убедила, че е невъзможно те да бъдат адекватно обгрижени и лекувани. По думите й към момента около 80 % от пациентите й били обхванати от профилактиката. Смятам, че могат да достигнат 100 %, но това ще бъде абсолютно невъзможно при по-голяма листа, подчерта джипито. Според нея населението е изключително изнервено, което отключва редица болести – хипертония, сърдечно съдови, диабет, онкологични и др. 1/3 от листата й с пациенти се състои от диспансерно болни, а 90 % от тях имат по две и повече заболявания.
Диляна ЦВЕТКОВА