28
Пон, Ное
27 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

petrovИ персоналът на свиленградската „Бърза помощ“ заяви готовност за протестни действия. Причината е обявената преди дни от премиера Бойко Борисов и здравния министър Стефан Константинов идея за реформа. Тя предвижда филиалите на спешната помощ да бъдат прехвърлени към областните болници. Според медиците това ще доведе до големи проблеми в системата. А може да се стигне и до това пациенти без осигуровки да бъдат лишени от неотложна помощ.

Проблемът е много сериозен и се отнася за цялото население, каза шефът на свиленградската „Бърза помощ“ д-р Петър Петров. Какъв интерес ще има областната болница в Хасково да развива спешната помощ в Свиленград, попита риторично той. По думите му областното здравно заведение има около 8 млн. лв. дълг. Това е сериозна сума, не знам как ще я изплатят, че и да помислят и за спешната помощ, каза д-р Петров. Финансирането ни е на 100 % от държавата, сега искат да ни прехвърлят към болниците, които и без това имат достатъчно проблеми, добави той. Според него сегашната структура има недостатъци, но в основата си е добра.

Медиците се опасяват, че ако готвените промени станат факт, има опасност малките градове да останат без „Бърза помощ“. Друг е въпросът къде ще настаняваме пациентите, които имат нужда от хоспитализация –   дали в хасковската или в нашата болница, и какво ще се случи със свиленградското здравно заведение, ако потокът отива към областния център, казват лекари. Според тях ще възникне проблем и с пациентите, които нямат платени здравни осигуровки, тъй като болниците не могат да ги обслужват, а спешната помощ е за всички. Недопустимо е при спешни състояния да уточняваме осигурителен статус на пациента и да мислим за клинични пътеки, казват медици.

В сряда в знак на протест при всяко излизане линейката се движеше с включени маяци, които иначе се ползват само при най-спешните случаи. В четвъртък пък персоналът на свиленградската „Бърза помощ“ и колегите им от другите филиали в областта се срещнаха в Хасково с шефа на областната болница д-р Славчо Близнаков. Не получихме отговори на някои от поставените въпроси, каза след срещата д-р Петър Петров. Оставаме в готовност за протест и ще очакваме да се вземе решение какви действия да предприемем, добави той.

СМ