22
Нед, Май
26 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Започва ваксиниране на пасищните животни в Сладун и Михалич. Болестта е опасна и за хората. Дезинфекцията на ГКПП Капитан Андреево остава

Само на 15 км от свиленградското село Капитан Андреево на територията на Турция е установено огнище на антракс. Турската страна все още не ни е уведомила официално, съобщи българският министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. В неофициални разговори станало обаче ясно, че антракс е открит у четири крави и една овца в турското село Йени кадън, близо до Одрин. Заболелите животни са умъртвени съгласно санитарните изисквания, а в селото е въведена 15-дневна карантина. Предприето е дезинфекциране на всички обори и ваксиниране на животните. Местните жители се стекли към медицинските заведения, за да се прегледат, тъй като антраксът може да се предаде от животно на човек. Според кмета на Йени кадън Ахмед Джебеджи през селото преминават и тирове, натоварени с добитък и е възможно заразата да е от тях.

Взети са всички необходими мерки, за да не се допусне заразата на територията на България, каза Найденов. По думите му, това е опасно заболяване, тъй като могат да бъдат заразени и хора. Министърът обясни, че българските животни планово се ваксинират срещу антракс. Той определи болестта като "едно от най-силните биологични оръжия".

Безплатна ваксинация против антракса започва своевременно свиленградската ветеринарна лечебница. За последно болестта е констатирана на територията на общината през 1985 – 86 г. в селата Сладун и Михалич. Оттогава до 2006 г. там е правена профилактична ваксинация при установен случай два пъти - пролет и есен, а от 2006 г. насам в продължение на 10 г. пък следва да се извършва еднократно. Сега ветеринарите започват да ваксинират всички пасищни животни в Михалич и Сладун – овце, кози, коне, магарета.

Антраксът не плъзва бързо като шапа по животните, но пък е по-опасен, тъй като е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването животно, обясниха ветеринарите от лечебницата. Те вече са говорили с кметовете по селата и съветват хората веднага да ги уведомят, ако имат съмнения за болно от антракс животно. Ако стопаните видят подут труп на животно или пък кървене, при което кръвта е тъмна и не се съсирва, ако далакът е уголемен или пък животното умре много бързо, веднага трябва да ни извикат, настояват докторите.

Нямаме притеснения и съмнения, че заразата ще се прехвърли у нас, защото се вземат всички необходими мерки, каза министър Найденов. Той съобщи още, че дезинфекцията на влизащи автомобили през ГКПП Капитан Андреево, която се прави против разпространението на шап, ще остане по-дълго време, тъй като в Турция все още има случаи на болестта. Очакваше се обеззаразяването да бъде прекратено, когато гастарбайтерите започнат да се прибират от Турция към Западна Европа. При така създалата се епизоотична обстановка обаче заради антракса гьолът няма да пресъхне и трудовите договори на допълнително наетите хора за дезинфекция ще бъдат удължени. Досега от такси за обеззаразяване от началото на годината са събрани около 900 хил. евро и около 800 хил. лева, съобщи министърът. Сумите се превеждат в Българската агенция за безопасност по храните и служат за разходи за борба с епидемията по животните, посочи той.