06
Вт, Дек
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

На 25 вадят кърлежи в „Бърза помощ“

 Трима мъже, ухапани от змии, са потърсили помощ при спешните медици. Случаите са регистрирани само за пет дни – от 15-и до 19-и май. Пострадалите са на 49, 54 и 53 години и са съответно от Свиленград, Ивайловград и Любимец. И тримата са били ухапани от влечугите, докато работели на полето. Ивайловградчанинът е бил клъвнат от пепелянка, а другите двама не успели да разпознаят какви били змиите. В тукашната „Бърза помощ“ пострадалите са били обработени за тетанус, сложен им е противозмийски серум, направена е и противошокова терапия. След това двама от тях в Отделението за интензивно лечение в свиленградската болница.

От началото на май досега пък спешните медици са извадили впити в кожата кърлежи на 25 пациенти. Пострадалите са от различни възрасти, като сред тях има и деца. За тази година досега няма регистриран случай на инфекциозни заболявания, предавани чрез кърлежите, каза д-р Велина Мавродиева, главен инспектор към РЗИ-Хасково /бившата РИОКОЗ/.

Ухапването от кърлеж е безболезнено и често остава незабелязано. Затова медиците препоръчват след разходка по полето или в паркове хората да се проверяват за насекомите. В случай, че открият впит в кожата си кърлеж, в никакъв случай да не го махат сами, а да потърсят лекарска помощ. След изваждането му мястото трябва да се обработи и да се постави инжекция против тетанус. След това е необходимо пациентът да наблюдава телесната си температура.

Елена МИХАЛЕВА