16
Пон, Май
26 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит ще се проведе по разпореждане на министъра на здравеопазването, съобщи д-р Велина Мавродиева, главен инспектор в РЗИ в Свиленград /бившата РИОКОЗ/. С една доза инактивна полиомиелитна ваксина Имовакс полио трябва да се обхванат децата от 13-месечна до 7-годишна възраст, които нямат данни за проведени имунизации срещу тази болест или имат непълна имунизационна схема за възрастта, както и тези, които нямат избран личен лекар или постоянна адресна регистрация.

Във връзка с това родителите на деца от тази възрастова група, които нямат необходимите приеми полиомиелитна ваксина, трябва да се обърнат към общопрактикуващия си лекар за консултация и провеждане на имунизация, каза д-р Мавродиева. Тези, които нямат личен лекар, ще бъдат консултирани и ваксинирани в РЗИ – кабинет 99 в поликлиниката, допълни тя.

Инжекцията е безплатна и ще бъде доставена в петък – 29-и април. Кампанията ще продължи до края на май.

Извънредната имунизация се налага, тъй като през април миналата година в Таджикистан е започнал взрив, причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1, генетично близък до щамовете от провинция Утар Прадеш, Индия. Били са регистрирани 458 лабораторно потвърдени случаи на полиомиелит, от които 29 смъртни. В Руската федерация са регистрирани 14 случаи, в Туркменистан - 3, в Казахстан 1. На последното съвещание на Регионалния сертификационен комитет на СЗО за Европа степента на риск от внос на див полиомиелитен вирус за България е била повишена от средна на висока.

В нашия район не е регистриран случай на болестта от двадесетина години, каза д-р Мавродиева. Полиомиелитът е остро вирусно инфекциозно заболяване, което се предава по фекално-орален път. Засягат се предимно деца от 1 до 5 години. Ваксинацията се прави на втория, третия и четвъртия месец след раждането на бебето, а реимунизация на 14-месечна възраст.

Елена МИХАЛЕВА