14
Пет, Юни
30 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Д-р Георги Станков е кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ. Той е втори в кандидат - депутатската листа на ГЕРБ - СДС в  Хасковски многомандатен избирателен район.

Като парламентарист в  Народното събрание д-р Георги Станков има съществен принос за развитието на региона, особено на общините Свиленград, Любимец. Харманли и др.

Въпрос: Д-р Станков, ГЕРБ доказа, че образованието е стратегически приоритет за управлението и през последния мандат изпълни всичко, заложено в Програмата си за развитие и модернизиране на българското образование. Сега накъде?

Отговор: За нас образованието е стратегически и национален приоритет. Факт е, че успяхме да изпълним това, което обещахме преди 4 години. Двойно увеличихме учителските заплати, а сега гарантираме, че до 2025 г. средната учителска заплата ще стане 2 500 лв., а тази на преподавателите в университетите – 2 800 лв. Но всъщност образованието не са само заплатите. Ние сме наясно, че хората в системата са ключът към по-добро образование. И те го доказаха. Не искам да степенувам по-важност гилдиите, но смело мога да кажа, че лекарите и учителите са тези, които в годината на пандемията доказаха, че са подготвени и всеотдайни. Затова трябва, за имаме добри и мотивирани учители и преподаватели, да продължим да ги стимулираме. И продължаваме с ангажиментите си за увеличаване на възнагражденията в сектора с темп, който да изпреварва увеличението на средната заплата за страната.

Въпрос: Прави впечатление, че на няколко пъти споменахте и преподавателите във висшите училища. Защо? Тук в региона няма университет. Има филиали на два университета в Хасково, но сякаш районът не успява да се наложи като академичен.

Отговор: Не сте напълно прав. Нямаме собствен университет и не смятам, че това е необходимо. Но филиалите на УНСС и най-вече на Старозагорския Тракийски университет в Хасково работят много интензивно. Там кметът Станислав Дечев вече има визия за разширяване на представителството на тези висши училища и постепенното превръщане на Хасково в университетски град. Но по-важното за Свиленград е, че едно от най-авторитетните висши училища в България има интерес да направи филиал тук. И това, смея да заявя, не е предизборно обещание. Това е един дълъг процес, който вече върви към финализиране.

Въпрос: Това е наистина новина. Искате да кажете, че в Свиленград може да има университет?

Отговор: Да, точно това казвам. Аз и колегите ми от ГЕРБ работим за разкриване на филиал на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). С Делян Добрев сме водили разговори с проф. Стоян Денчев – председател на Общото събрание на УниБИТ и дългогодишен ректор на Университета. Това е едно от най-старите висши училища в България, което обучава висококвалифицирани кадри в няколко много необходими за Свиленград и региона специалности: „Национална сигурност”, „Информационни технологии“, „Културно-историческо наследство“. Сами разбирате, че разкриването на университет ще даде правото на избор на младите хора да останат в родния си град, за да завършат своето образование и да намерят своята реализация в района. От друга страна, ще се открие възможност за привличане на чуждестранни студенти от Гърция и Турция.

Въпрос: Защо именно този университет?

Отговор: Едно висше училище не са разкрива само за да го има. Това решение е плод на сериозни проучвания. Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е най-подходящ, защото обучава специалисти в приоритетните области за региона като Национална сигурност, Информационни технологии, Културно-историческо наследство. Освен това УниБИТ е един от водещите университети в България, според класацията на Рейтинговата система на България и спрямо интереса на кандидат-студентите. А специалностите, на които сме се спрели в съвместната си работа с университетското ръководство, са тези, които младите хора днес търсят и чрез които в бъдеще ще се реализират именно тук.

Въпрос: Това не е само предизборно обещание, нали?

Отговор: Познавате ме добре. Аз не съм човек по обещанията, а човек на действието. Бъдете сигурен, че за да си позволя да Ви съобщя тази новина, преди това съм свършил много работа. И в момента този процес е на етап финализиране. Разкриването на филиал на УниБИТ на територията на Свиленград може да стане още следващата година с обучение за магистърски програми, а впоследствие и за бакалавърски. Създаването на този филиал е в синхрон както с приоритетите на ГЕРБ за стимулиране на образованието, така и в съответствие с мисията и целите на УниБИТ. Не на последно място разкриването на филиал на Висше училище тук е и част от политиката на община Свиленград за преодоляване на демографската криза и развитие на региона.

Въпрос: Д-р Станков, слагаме ли щемпел ОБЕЩАНО на тази новина?

Отговор: Да. И ще продължа да работя за нейното реализиране, така че след няколко години да можем заедно с колегите ми от ГЕРБ и с младите хора от Свиленград да сложим и щемпел ИЗПЪЛНЕНО!