29
Чет, Фев
22 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Интервю с Драгомир Андонов, кандидат за народен представител от „Демократична България – Обединение“

Драгомир Славчев Андонов е роден през 1961 г., хасковлия. Той е ландшафтен архитект, член на Камара на архитектите в България (КАБ) и Съюза на ландшафтните архитекти (СЛА).

Драго е един от водещите дизайнери в страната в производството на детски съоръжения за игра, а проектите му са свързани с благоустрояване на парковата и градска среда, Проектира за големи международни компании, сред които OMV-Австрия, PETROM-Румъния, бензиностанции EKO, търговска верига “Фантастико” и “Зелена система” към Столична община.  Занимава със самостоятелен бизнес от 1990 г. Фирмата му “АРЕА” се занимава с производство на детски съоръжения за игра. Производствената база е нова и оборудвана с модерни високотехнологични машини.   Женен,  съпругата му също е ландшафтен архитект, двамата заедно движат семейния бизнес. Дъщеря им е илюстратор на детски книги. В началото на 2015 г. с приятели и съмишленици създават групата за гражданска активност “Сряда7”,  с която участва в избори за местна власт. По негови думи: “Оттогава сме в отлични взаимоотношения със “Зелено движение” и сега ги представляваме в коалиция “Демократична България - Обединение”.  Никога не е бил член на никоя партия. Споделя принципите на Европейската демокрация.

- Вие сте кандидат от „Демократична България - Обединение” (б. а.- бюлетина 11, преференция 105). Член ли сте на някоя от партиите в коалицията, ако да – откога, ако не – какво Ви накара да споделяте техните думи и действия?

- Не съм член на никоя партия. В началото на 2015 г. с приятели и съмишленици създадохме местното движение „Сряда7“, една група за гражданска активност, тогава участвахме на избори за местна власт. Оттогава сме в отлични взаимоотношения с “Зелено движение” и сега ги представляваме в коалиция “Демократична България - Обединение”.

- Доколкото знам, сте бил и със СДС в началото на 90- те години. Какво се случи със синята идея – бихте ли посочили грешките, които допуснаха десните според Вас?

- Да, това беше при първите свободни местни избори през 1991 г. Бях включен в листата на СДС. Моят брат, пък - в листата на БСП - Стара Загора. Това принуди родителите ми да идат там да гласуват за него. Такива бяха времената тогава. Сега не е така. Днес всеки демонстрира тотална доминация над другия. Това е деструктивно. Политическата ми пристрастност е непоколебима - изповядвам европейските демократични ценности.

- Работите като архитект. Уменията Ви в това направление биха ли Ви били полезни в работата Ви в Народното събрание?

- Аз съм ландшафтен архитект. По-скоро съм в бизнеса и дизайна. Имам фабрика за производство на детски съоръжения за игра и паркови елементи. Продукцията ни е на много високо ниво. Оборудването е съвсем модерно и работя с хора, които си обичат работата. Далеч съм от ЗУТ.  Интересувам се от дизайна в съвременната градска среда. Проблемът сега е, че строителите с килийно образование строят новата градска среда. Те печелят поръчките на властимащите и налагат този посредствен дизайн днес. А аз работя за корпоративни клиенти, където се търсят нови визионерски идеи, материали, качество, дълготрайност на продукцията при експлоатация...

- Въпреки ремонтите, обликът на градовете ни не е достигнал европейския стандарт и хората недоволстват в социалните мрежи.  Как мислите, какво не достига на обществените пространства у нас? Малко пари се заделят за тях? Или не достига експертиза? 

- Добър “тон” в политиката е да заявиш точно и ясно, че ти самият носиш сериозни познания и умения и се доверяваш на хора, които ги притежават. Той изисква в никакъв случай да не използваш “ментета”, не само материални, но и “специалисти” - ментета, защото и едните, и другите са навсякъде, и двата вида претендират, че са като истинските, но много по-евтини... И да, не достига експертиза и ентусиазъм сред инвеститорите на обществените пространства.

- Какви стъпки бихте предприели, за да задържите младите хора в областта? И въобще, за развитието на района.

- Регионът ни е прекрасно място, където можеш да отглеждаш децата си, да работиш, да отдъхваш, да спортуваш, да правиш бизнес и да твориш. Има отлично географско положение. Кръстопът е на най-важните европейски коридори и това трябва да се използва.

Израснал съм, живея и работя тук.

Ще работя за всички, независимо от убеждения, партийна пристрастност, религиозна и етническа принадлежност.

Нека бъдем активни на тези избори и знаем, че “Правото е на страната на бдящите, не на спящите".

Аз съм Драгомир Андонов и съм кандидат от листата на “Демократична България - Обединение”

Гласувайте за мен с бюлетина 11 и преференция 105.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!