29
Сря, Май
16 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Такса „Смет“, Данък „Сгради“ и Данък „Превозно средство“ се вдигат от началото на 2020 г. Решенията бяха взети на последното за годината заседание на ОбС-Свиленград, което се проведе на 20 декември. „За“ гласуваха 16-те общински съветници от ГЕРБ, а против – четиримата от БСП.

Така народните избраници одобриха докладната записка на кмета арх. Анастас Карчев Такса „Смет“ да бъде повишена с 10 %. Първоначално градоначалникът искаше таксата да се вдигне с 15 %, но появили се възможности промениха предложението му. На депото в Харманли, където общината депонира сметта си, има нова инсталация, с която се повишава количеството на оползотворявания отпадък. Това ще намали таксата, която се плаща за депониране, а именно нейното повишаване от догодина бе причината общините да искат вдигане на таксата за смет. Освен това, както писахме, от 57 лв. на тон от 2020 г. тя става 97 лв., което вдига разходът на общините. Но миналата седмица министър Нено Димов предложи и правителството прие таксата за депониране по чл. 64 да не бъде увеличавана на 97 лева, а на 69 лева. Официално Наредбата на министъра не е приета и ние не може да рискуваме да спрем сметоизвозването в Свиленград, ако не бъде приета, и затова се налага вдигане на Такса „Смет“ с 10 %, подчерта арх. Карчев.

Докладната записка предизвика дебати по време на постоянните комисии и след това на провелото се заседание на ОбС. Георги Илиев от БСП предложи поради влизането на няколко промени да не бъде вдигана Такса „Смет“. Той посочи, че се намалява таксата за депото в Харманли, в средата на 2020 г. в Свиленград ще заработи компостираща инсталация и ще се намали количеството на генерирания боклук, можело да се поработи и върху разделното сметосъбиране в селата. Всички тези компоненти реално могат да намалят разходите за сметосъбиране и благодарение на тях да не се вдига таксата, подчерта Илиев. Стамо Димитров от БСП пък изтъкна, че отделените средства в бюджета на Общината през 2019 г. за почистване на улици, паркове и алеи са били 204 000 лева, а за 2020 г. са предвидени 311 000 лева. Той попита: „кое налага това драстично повишение в размер на 107 000 лева и дали точно заради него не се вдига Такса „Смет“. „Сравнението на Стамо Димитров е на база прогнозна план сметка и е разчет, който се прави на базата на предходната година. Повечето служители в общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ са на минимална заплата, а от догодина тя се вдига с 10 %. Освен това предвиждаме през 2020 г. ежедневно миене на улиците в централната градска част“, обясни зам.-кметът Мария Костадинова. Тя подчерта, че са били разгледани всички възможни варианти за план сметката за чистотата, защото било приоритет свиленградчани да плащат възможно най-ниска такса, но същевременно да плащат реално и за генерираните си отпадъци. Не изключваме вариант през 2021 г. пък да намалим Такса „Смет“, заяви Костадинова. Във връзка с повишението на разходите за почистване на улици, алеи и паркове арх. Анастас Карчев посочи, че през 2019 г. са били открити нови улици, които също трябвало да бъдат поддържани. Адвокат Георги Еленков пък от ГЕРБ заяви, че Такса „Смет“ се повишава в национален мащаб, а не само в Свиленград. Той посочи, че си е направил труда да проследи какво се случва в другите общини от Хасковска област. „В Димитровград тази такса се вдига с 25 %, в Любимец – със 17 %, в Харманли – с 19 %, а в Хасково – с 12 %. Видяхте, че във времето между постоянните комисии и сегашното заседание ОбС и Общинската администрация тръгнаха в една посока и увеличението от 10 % е минимално и дори няма да се усети от гражданите“, подчерта Еленков.

Другите две предложения на кметската управа за повишаване на Данък „Сгради“ и Данък „Превозни средства“ да скочат с 20 % също бяха приети. Така, например, ако досега за апартамент с данъчна оценка 20 000 лева се е плащало 30 лева, от 2020-а ще е 36 лева. Ако до момента пък за 12-годишен автомобил, Евро 4, 93 кW налогът е бил 107 лева, от догодина той ще стане 136 лева.

Диляна ЦВЕТКОВА