Политика
Инструменти
Шрифт

Около 80 посланици на държавите членове на ЕС и техните съпруги пристигнаха в Свиленград днес в 15:30 ч. Височайшите гости дойдоха тук по покана на делегацията на ЕС в Турция и Посолството на Република България в Анкара в рамките на културния диалог ЕС-Турция и на трансграничното сътрудничество, както и като част от мероприятията в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Официалните лица бяха посрещнати от областния управител на Хасково Станислав Дечев. Първоначалната идея бе гостите да преминат по емблематичния стария мост над р. Марица и да се срещнат с губернатора в средата на съоръжението. Заради излелия се над Свиленград дъжд, обаче, Дечев посрещна делегатите пред читалището, където имаше празничен концерт в тяхна чест. В музикалната програма участва и най-добрата ни джаз изпълнителка Йълдъз Ибрахимова. Изявления направиха Надежда Нейнски – посланик на България в Турция, Кристиян Бергер - ръководител на делегацията на ЕС в Турция и областният управител.

Израснах на 30 километра от "желязната завеса", сподели Бергер. "По време на "Студената война" такива срещи като днешната бяха немислими. Сега трябва да градим символични мостове между народите, за да можем заедно да вървим в една посока", подчерта той.

След концерта делегацията посети тракийската гробница в Мезек и шато „Катаржина Естейт“.

Пред медиите Нейнски сподели, че на 29 май в Одрин ще се състои конференция с участието на вътрешните министри на България и Турция Валентин Радев и Сюлейман Сойлу, както и шефът на Фронтекс Фабрис Лежери, която ще засегне теми, свързани с охраната на границата и миграцията.

СМ