03
Нед, Мар
27 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

imgo2221imgo1Иван Андреев в Свиленград и Анастас Анастасов в Любимец бяха избрани от местните партийни структури. Ясни са и имената за селски началници

 
 
ГЕРБ е първата политическа сила, която официално номинира кандидатите си за кметове в Хасковска област. За градоначалник на Свиленград местната партийна структура предложи своя лидер Иван Андреев. В Любимец пък – досегашния кмет инж. Анастас Анастасов. Изборът и на двамата стана с пълно единодушие.
 
Номинационното събрание в Свиленград бе на 24 юни. На него 100 % от присъстващите гласуваха за Иван Андреев. Припомняме, че в края на февруари той бе избран за временен лидер на ГЕРБ-Свиленград. Андреев е председател и на комисията по земеделие в ОбС. По професия е агроном. Припомняме, че два мандата ГЕРБ заедно с БСП, ДПС, НДСВ и ред други партии подкрепяше инж. Георги Манолов. Сега обаче реши да не разчита на независимите кметове. Аз съм против независимите кметове, защото те трябва да носят отговорност за действията си, заяви преди няколко седмици премиерът и лидер на партията Бойко Борисов.
 
Ясни са и кандидатурите за селски началници в община Свиленград. В повечето места десните залагат на сегашни кметове, които са защитили доверието на избирателите. Това са: Момково – Трифон Трифонов, Чернодъб – Вангел Христов, Мустрак – Костадин Господинов, Студена – Жельо Станков, Мезек – Димитър Петков, Пъстрогор – Василка Димова, Генералово – Сийка Димитрова. Нови кандидатури има за селата Левка – Таня Желева, Капитан Андреево – Милен Милушев, Младиново – Марин Стратиев, Димитровче – Донка Казакова, и Сива река – Мария Кръстева. На по-късен етап ще станат ясни имената на кандидатите за селата Райкова могила, Сладун и Щит, казаха от ръководството на ГЕРБ.
 
В Любимец пък очаквано Бойко-Борисовата партия заложи на една от най-успешните си кандидатури на миналите избори - Анастас Анастасов. Той бе издигнат единодушно от общинската структура на партията по предложение на лидера на сините в Любимец Георги Станков. Номинацията му бе подкрепена от областното ръководство, представлявано от зам.-губернатора Станислав Дечев. На предишния вот Анастасов се наложи над управлявалия три мандата кмет от БСП Янко Кючуков. За четири години той успя да възроди изпадналата във финансов колапс община. По време на управлението му бяха привлечени близо 20 млн. лева по европроекти. Част от парите отидоха за подобряване на инфраструктурата в общината като рехабилитация на улици в града, изграждане на водопроводи в селата от общината, рехабилитация на междуселищна пътна мрежа, изграждане на спортни площадки, обновяване на детските заведения, ремонт и обновление на читалище „Братолюбие“ и др.
 
ГЕРБ заложи на досегашните си кметове в селата от община Любимец с изключение на с. Белица. Там досега управлява Тръндьо Тръндев, а новата номинация е за Диана Кушелиева. В Лозен пък явно дебатите ще бъдат по-големи, тъй като все още не е излъчена кандидатура. Иначе, в Малко Градище предложението на партията е Татяна Топалова, Вълче поле – Георги Янакиев, Оряхово и Васково – Валерия Христова, Йерусалимово – Георги Иванов, Георги Добрево – Александър Карачобанов.
 
Впрочем, през изминалите дни станаха ясни и другите номинации за кметове на ГЕРБ по общини. За Димитровград това е Иво Димов, който е настоящ кмет. Структурата в Симеоновград определи за свой фаворит сегашния градоначалник Пейчо Стайков. Васил Сяров пък ще е номинацията на ГЕРБ за кмет на община Тополовград. В Харманли също е ясен претендентът - Мария Киркова. Все още не е известна кандидатурата за Хасково. Най-спряганото име е на зам.-областният управител Станислав Дечев, но не е изключено и Делян Добрев да се впусне в битката за поста.
 
Кои окончателно ще бъдат кандидатите за кметове в Хасковска област, ще стане ясно едва след като предложенията се утвърдят от Изпълнителната комисия на партията. Възможно е тогава централното ръководство да не одобри някои от кандидатите и наложи други на тяхно място.
 
СМ