22
Сря, Май
21 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт
HRR 1953Христо Щерев прогнозира лавина от хазартни обекти след искането на „Саневиан“
 
Да се предизвика обществено обсъждане за изграждането на нови казина в града. Това поиска заместник-председателят на общинския съвет Христо Щерев. Лидерът на БСП направи предложението на заседание на местния парламент, на което трябваше да бъде гласувано даване на разрешение за ПУП (подробен устройствен план) на терен от близо 6 дка срещу болницата, който да се превърне в „Хотел и развлекателен комплекс“. Искането е на фирмата „Саневиан“, София.
Независимо, че в документите е записано само „хотел и развлекателен комплекс“, това ще си е казино, заяви Щерев. По думите му изграждането на такова в урбанизирана територия, каквато е бившият стопански двор, по закона за устройство на територията, ще трябва да се дебатира с гражданите. Ние не сме записали в управленската си програма за този мандат, че ще развиваме хазарт, допълни той. „Нито в общинския план за развитие, нито в стратегията до 2020 г., която приехме наскоро. Дори напротив. На обсъжданията с хората за следващите няколко години напред, изрично беше подчертано, че те не желаят повече казина. Това също е законово основание да се направи обсъждане с гражданите“, каза още Щерев. Според него известният с огромните си и пищни казина Лас Вегас се намира в пустинята, извън населено място и трябва да се обсъди замразяване на строителството на такива обекти в града.
При разрешаването на предишните хазартни обекти, се използваха мотивите за приходите в общинската хазна и новите работни места. За съжаление ползата и от двете не е голяма, коментира още лидерът на БСП-Свиленград. „Освен такса битови отпадъци и данък сгради в общинския бюджет не влизат други приходи от казината. А те са нищожни в сравнение с милионите, които се превъртат в тях. Тези пари не просто не остават в община Свиленград, те не остават и в България“, допълни той, имайки предвид, че най-големите казина в града са собственост на турски предприемачи. Няма друг бизнес, който да печели покрай тях, категоричен беше Щерев. Освен това те носят със себе си алкохол, проституция и влошена криминогенна обстановка. Според него работните места в казината не предлагали интелигентен и технологичен растеж на града, а трябвало да се обсъдят възможностите за стимулиране на производството.
В крайна сметка Христо Щерев не успя да убеди колегите си в общинския съвет. Гласуването показа 6 „за“ обсъждане с гражданите, 6 „против“ и 6 „въздържал се“. Подкрепиха го общинските съветници от БСП – Михаил Милев, Недялка Георгиев, Златомир Костадинов, както и Георги Карамфилов от ГЕРБ и Васко Василев от РЗС. С 12 гласа „за“ пък беше дадена залена светлина на обекта при гласуването вече на внесеното предложение.
„С днешното си решение ние определяме бъдещето на града не само за нашите деца, но и за нашите внуци. Такъв град ли искаме – на проститутки и бодигардове?“, заяви Щерев след заседанието. Според него след това решение няма да можем да спрем надигащата се лавина от казина. И изброи още поне 8 обекта, за които се коментира, че ще се превърнат в хазартни. Сред тях бившата библиотека, старата фабрика „Коприна“, още два в центъра на града, единият от тях сградата срещу общината, два по магистралата и друг на паркинг Генералово.
В момента в Свиленград има изградени и функциониращи доста игрални зали и 3 големи казина.