Политика
Инструменти
Шрифт

29-годишният Стоян Михайлов наказан с пробация и 5 000 лв. глоба

29-годишният ром от Свиленград Стоян Михайлов – Рашо бе осъден от Районния съд в града за купуване на гласове. Мъжът се е споразумял с прокуратурата и му е наложено наказание 1 година пробация и глоба в размер на 5 000 лева. Нашенецът е първият в Хасковска област,, санкциониран за изборна търговия.

От протокола по делото става видно, че Михайлов, който работи в Гърция, се е признал за виновен по обвинението, че в периода между 1-и и 4-ти октомври е предложил да плати по 20 лева на 11 души, за да гласуват на парламентарните избори в полза на Реформаторския блок. Той е уличен в купуването на гласове след като е заловен от полицията в изборния ден. До внезапната проверка в ромската махала на Свиленград се стигнало след подаден сигнал, че различни лица осъществяват покупка на гласове в полза на ПП ГЕРБ. Мигновено изпратената оперативна група наистина засякла коли и хора, но се оказало, че те не работят за Бойковата партия, а за Реформаторския блок.

При задържането на Рашо у него са намерени и иззети като веществени доказателства 34 запалки с надпис „Реформаторски блок”, 10 календарчета със снимка на кандидат депутатите на „Реформаторски блок”, 26 брошури на „Реформаторски блок”, 1 календарче с надпис „Всичко е в твоите ръце 7 Реформаторски блок” със снимка на Станислав Иванов, визитка на Станислав Иванов, стикер за залепване банкноти с надпис 1650 с печат на Райфайзенбанк-България ЕАД и с надпис 100х20=2000, листове, 1 тетрадка формат с 86 имена с ЕГН и др.

„Нямаме нищо общо с този човек. За първи път името му. Не го познавам.", коментира случая, при който Михайлов беше заловен от полицията и осъден като купувач на гласове в полза на Реформаторския блок, депутатът от Коалицията от Хасково Станислав Иванов.

Младият бизнесмен и син на хасковския кмет Георги Иванов обясни, че се е чула версията, че отначало заловеният е признал, че е плащал за гласове на ГЕРБ, а после се е отметнал - че парите са от РБ.

„Фактът, че в 29-ти МИР постигнахме резултат, най-добър за Коалиционния блок след този в столицата и спечелихме един депутатски мандат в Хасково, като объркахме много нечии сметки, вероятно не се нрави на някои - коментира още Иванов. - Това нищо не означава, всеки може да има наши рекламни материали, а картички раздадох хиляди по време на кампанията", каза той по повод откритите у Михайлов рекламни материали на РБ и негова визитна картичка.

Остро изказване по случая направи лидерът на ДПС Лютви Местан. „В Хасково партиите, които сега влизат в Реформаторския блок, през 2013 г. са получили общо 1331 гласа, а на 5 октомври Блокът спечели 15 565 гласа. Някой ще разследва ли този феномен? Или щом е в полза на добрите всичко е наред. В момента се налага „десен морален абсолютизъм", което е „европейски стилизиран десен болшевизъм", обяви Местан.

Председателят на ДПС обаче не направи никакъв коментар на резултатите от изборите за Европейски парламент в Свиленград по-рано тази година. Хората на Лютви Местан тогава станаха втора политическа сила в общината, изпреварвайки БСП. За ДПС бяха гласували 1572 избиратели, три пъти повече от вота през 2009 г. Любопитни изводи можеха да се направят при разглеждане на резултатите на тази партия в трите секции, където гласуват жителите на ромските махали в Свиленград. Така например в клуб „Сакар“ /Велето/ от 389 действителни бюлетини 218 бяха за ДПС, 106 - за „България без цензура“, 43 за ГЕРБ и едва 8 – за „Коалиция за България. Подобни бяха резултатите и от секцията в НУ „Хр. Попмарков“ и 20-а секция в квартал Гарата, както и в селата Мезек и Момково. В Студена и Капитан Андреево също дадоха солидна подкрепа на ДПС.

СМ