12
Пет, Апр
16 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Омаскарена съм от горе до долу, но ще се очистя, заяви бившата социална министърка

Антикризисните мерки на правителството са фатално закъснели. Това заяви на пресконференция в Свиленград депутатът на БСП от Хасковския район Емилия Масларова. Дали всъщност има антикризисни мерки, аз бих казала, че на този етап можем да говорим само за догадки, само за тестване на обществото дали ще приеме нещо, както и едно паническо представяне и отменяне на различни идеи, каза Масларова.

Крайно време е част от министрите да не считат, че могат да правят експерименти с нас, допълни червената депутатка. Бившата социална министърка коментира някои от предложените мерки. Според нея при приватизация в период на криза има риск това, което е останало на държавата, да бъде продадено на изключително ниска цена. Никой не казва какви ще бъдат приходите, говори се за между 2 и 8 милиарда, което е доста обтекаемо и бих казала много несериозно поставено, заяви Масларова. Според нея данък „лукс“ е доста атрактивна мярка за средностатистическия българин, но не са предвидени ясни критерии и точна методология. Тя определи т. нар. данъчна амнистия като „данъчна мутризация“. Масларова каза, че 75 на сто от предлаганите мерки са насочени към премахване на социални придобивки. Двигателят на българската икономика е спрял и това трябва да бъдат антикризисните мерки, подчерта хасковската депутатка. Ако ще се облага заплатата на работещ пенсионер, веднага ви казвам, че ще се увеличи сивата икономика, допълни тя. Според нея не може всичко да става със свиване на разходите, а трябва да се направи така, че да дойдат приходи, като се привлекат инвестиции. Масларова подчерта, че няма друго правителство, което на осмия си месец да има толкова много недоволства от толкова различни социални групи и професии.

Хасковската депутатка не подмина и темата за повдигнатото срещу нея обвинение. Тя каза, че единственото, което я притеснява, е, че нещата са политически. Работила съм законосъобразно, ако има правосъдие и обективизъм, а не политиканстване, нещата ще бъдат сложени на място, каза Масларова. За съжаление съм, както се казва, омаскарена от горе до долу и ще направя възможното да си изчистя името по всички законови начини, добави тя.

Лидерът на БСП в Свиленград Христо Щерев пък заяви, че вече е факт първото политическо уволнение тук – на шефа на ВиК Михаил Милев. Той добави, че не очаква други такива. През периода на тройната коалиция ние нямахме такива назначения, каза Щерев. Ако не се смята директорът на бюрото по труда Северина Методиева, която беше назначена след втори или трети конкурс, и Михаил Милев, ние нямаме кадри, които са членове на БСП или имат нещо общо с БСП, в управлението на града, допълни лидерът на социалистите.

Елена МИХАЛЕВА