30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Увеличен е минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се

В пъти са увеличени от началото на тази година санкциите за неплатени здравни осигуровки, съобщиха от Териториалната дирекция на НАП в Хасково. Ако досега липсата на здравни вноски на наети служители и работници се глобяваше с 1 000 до 2 000 лева, то от 1-ви януари 2010 г. физическите лица вече подлежат на два пъти по-висока санкция – от 2 000 до 4 000 лева, а фирмите ще „горят” с 4 000 до 8 000 лева.

Десетократно по-висока става глобата за самоосигуряващите се. Тези от тях, които не са си внесли дължимите осигуровки за период по-дълъг от 3 месеца, ще се наказват с глоба от 500 до 1 000 лева. През 2009-та година това нарушение им „струваше” от 50 до 100 лева.

В случай, че не е подадена информация, дължима по Закона за здравно осигуряване, от работодател или негово длъжностно лице, както и подаването на невярна информация с цел укриване на осигуровки санкцията вече е от 500 до 1 000 лева за едноличните търговци и от 2 000 до 4 000 лева за юридическите лица.

Ако пък лице, което се осигурява за своя сметка, не е направило дължимите здравни вноски повече от 3 месеца, то губи здравно-осигурителните си права и ще трябва да заплаща необходимите му медицински услуги. Правото на безплатна медицинска помощ се възстановява когато лицето заплати всички дължими здравни вноски за последните 36 месеца. Ако задължението за здравно осигуряване е на работодателя и по негова вина липсват осигуровки, лицето не губи правата си пред Здравната каса.

На 420 лева пък е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, след като Парламентът прие на второ четене текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Народното събрание вдигна на 240 лева и минималният размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите. Отхвърлено беше предложението на ДПС да се запазят сегашните нива съответно на 260 лева минимален доход за самоосигуряващите се и 65 лева за фермерите. Синята коалиция подкрепи настояването на ДПС да не се променя минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

В България сами се осигуряват около 250 000 души. Половината от тях правят вноските си върху минималния осигурителен доход. Най-много са едноличните търговци, съдружниците в търговски дружества, адвокати, нотариуси, вещи лица, застрахователни агенти, проектанти, артисти. С промяната тези хора ще плащат 26 лева повече на месец.

СМ