19
Нед, Май
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 

122 диви прасета отстреляха местните ловци по време на ловния сезон за едър дивеч, съобщи зам.-председателят на ловно-рибарско дружество „Свиленград“ Петър Вангелов. Явно слуката на авджиите е била слаба, тъй като не са успели да изпълнят отпуснатата квота от 155 животни.

Първенци в отстрела са любителите на чифтето в селата Сладун и Студена. И в двете дружинки са повалени по 15 екземпляра от този вид. Характерното за тази година е, че нямаше едри прасета, най-големите са около 200 кг, каза Петър Вангелов.

До края на февруари продължава груповият лов на хищници, като целта е да се намалят популациите на вредния дивеч. Обикновено има дружинки, които го прекратяват и по-рано в зависимост от времето, каза зам.-председателят на тукашното дружество. Освен това през този период много от животните са бременни и ловът нарушава спокойствието им, допълни той.

Досега над 60 % от местните ловци и риболовци са си подновили членството. Крайният срок е 28 февруари, но тези, които искат да ловуват, трябва да са си платили членския внос и да са със заверени билети. Любителите на чифтето плащат и държавна такса за стопанисване на дивеча.

Елена МИХАЛЕВА