19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Обикаляме с километри, оплакват се земеделски производители. Трябва да се направи надлез над жп линията

Земеделските производители от кв. Гарата заобикалят с километри, за да стигнат до обработваните от тях земи след разклона за Мезек в местността „Бялата пръст“. Стопани сигнализираха за проблема в редакцията на „Старият мост“. Причината е, че над жп линията няма надлез. След изграждането на новата отсечка за ГКПП Капитан Петко войвода старият път, който минава покрай ромската махала, остава неизползваем.

Ако тръгнеш по него, няма как да пресечеш жп линията, трябва да се заобикаля много, обясни Младен Георгиев, който отглежда 90 декара жито, дини, пъпеши и домати. Необходимо е да се направи един надлез, допълни той. За да съкратят пътя си, някои стопани пресичат жп линията, което е опасно, а ще стане и невъзможно след построяването на високоскоростното трасе. Други са принудени да минават по панорамната отсечка за ГКПП Капитан Петко войвода. „Това е хубав път, а аз се качвам на него от нивата с калните гуми на трактора, като ме спре даиджия нали ще ме глоби - възмущава се Младен Георгиев. Ами ако ми падне дисковата брана, какво става? Запушваме пътя за Гърция!“ По думите му засегнати от проблема са доста земеделски производители, които обработват около 2 000 дка земи в района. Аз минавам незоконно по жп моста, там е достъпно само за трактор, комбайн не може да пресече, сподели Николай Николов, който отглежда 400 декара зърнени култури. Всички пътища между земеделските имоти са общински, защо не си ги поддържат, попита възмутено той.

Стопаните са притеснени от момента, в който ще бъде отворена за движение изграждащата се отсечка от разклона за ГКПП Капитан Петко войвода до Е-80. Тогава скоростта на движение ще стане по-висока, кой ще ни търпи нас с тези големи и бавни машини, каза Младен Георгиев. Освен това магистралата оставя напълно откъснати петдесетина декара земеделски земи. Новият мост над Марица, който се строи, е прекалено нисък. Според фермера под него може да мине само трактор без кабина. За комбайн обаче това няма да е възможно. Преди стопаните са минавали по мостче над река Мезешка близо до помпената станция в местността Боаза. То обаче е било разрушено при голямото наводнение през ноември 2007 г. и до ден днешен не е възстановено, въпреки че хората са сигнализирали общинските власти. „За да се стигне до откъснатите земи, трябва да се заобиколи горе-долу чак от Любимчанско - каза Младен Георгиев. - А не дай си Боже някоя от тези ниви да се запали. Пожарните коли няма да има от къде да минат, за да гасят.“ По същата причина трудно ще се реагира и при евентуално прииждане на реката, ако дигата на Марица се скъса. Това пак се пише на нашия гръб, при голямото наводнение загубих 200 декара жито и никой не ме обезщети, подчерта Николай Николов. Тогава той е ходил в селскостопанския отдел в общината, а от там в областната служба по земеделие. Взривиха дигата, за да не залее водата Свиленград, аз не съм против това, ама да признаят, че 200 дка жито са ми унищожени и да ми платят поне разходите, каза зърнопроизводителят. Според фермерите опасност представлява и река Мезешка, която не е почиствана от години и в момента коритото й е затлачено. Николай Николов е на мнение, че трябва да се направи събрание, на което да се вземе решение кв. Гарата да се отдели от Свиленград. Проблеми имаме много и не се решават, ако се отделим, поне ще можем да кандидатстваме по европейски програми, каза той.

СМ