12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Сатрозагорският митрополит Галактион отслужи празнична литургия

49-годишният Георги Андонов от Свиленград спаси кръста на Йордановден. Заради необичайно топлото време на празника във водите на Марица се хвърлиха над 10 смелчаци. Георги, който работи по охраната на градския парк, се оказа най-бърз и извади разпятието. Той за пръв път участва в борбата за кръста и въпреки това успя да го улови. Първоначално нямах намерение да скачам, но после реших, че трябва истински християнин да го вземе, сподели Георги. Той обясни, че е вярващ и всяка събота и неделя ходи на църква. За тази година си пожелавам да са живи и здрави всички и членовете на моето семейство, каза охранителят.

Сега за пръв път през последните двадесет години българин се хвърли и спаси кръста на Йордановден. Досега в реката скачаха предимно роми. И тази година по-голямата част от плувците бяха от ромски произход. Те обаче не успяха да се преборят за разпятието.

Стотици свиленградчани се стекоха на стария мост на река Марица, за да наблюдават християнския ритуал. Кръстът обаче падна съвсем близо до брега. Някои от мераклиите да го хванат се подготвяха половин час преди това, но не успяха да поплуват добре. Борбата във водата пък не беше атрактивна за публиката. И този път ритуалът бе воден от старозагорския митрополит Галактион. Преди това той отслужи Велик Богоявленски водосвет и празнична Златоустова литургия в църквата „Св. Троица“. 

За безопасното провеждане на ритуала районът бе отцепен от полицейски патрули. Екип от пожарникари пък следеше за евентуални инциденти. Както е известно, преди няколко години нашенец падна от моста докато наблюдаваше хвърлянето на кръста. Тогава човекът дълго се бори с течението на реката и малко остана да се удави.

Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се също, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, годината ще е плодородна и добра.

Елена МИХАЛЕВА