17
Пон, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Жители на Делиормана, най-вече от Разградска област, продължават да се заселват в Свиленград. От началото на годината досега около 15 семейства са си направили адресна регистрация тук, съобщиха от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ към ОбА.

През 2010 г. 458 души са се записали по настоящ адрес в Свиленград, сочат данните. 163-ма пък от други райони на страната са се заселили да живеят край границата. Доста от новозаписаните миналата година били наши изселници в Турция, които са се регистрирали тук, за да подновят по-лесно личните си документи. Немалка част обаче са от Разградско.

Според осведомени много от новодошлите били с намерение да останат тук за постоянно, тъй като в техния регион безработицата била много голяма и нямало как да се прехранват.

Тук те наемали апартаменти под наем. В някои жилища дори се подслонявали по 2-3 семейства. На хазяите си казвали, че ходят да работят в Гърция, но живеели в Свиленград, тъй като в южната ни съседка наемите били много високи. Запознати обаче твърдят, че някои от тях се занимавали със съмнителна дейност. На ден през ГКПП Капитан Петко войвода преминавали към Гърция поне 10 леки автомобила с разградска регистрация, като същия ден се връщали обратно.

От януари 2011 г. е в сила изменение на Закона за гражданската регистрация, според която при извършване на адресна регистрация се изисква декларация от собственика на имота, че е съгласен дадените лица да бъдат записани на посочения адрес. Изисква се също да се представи документ за собственост или договор за ползване.

СМ