09
Чет, Фев
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

paraklisМалка църква е имало тук преди повече от 50 години

Гробищният парк в Свиленград има нужда от параклис. Малката църква във вечния дом е необходима, за да улесни гражданите, които отиват да отдадат почит към мъртвите си близки.

Нашият град е единственият в региона без молитвен дом на гробищата, в Любимец имат, а в Харманли е толкова голям, че прилича на църква, каза архиерейският наместник отец Константин. Покойниците може да са мъртви, но ние, близките им, имаме необходимост да ги почетем, затова има вопиюща нужда от такова нещо, каза още той.

По думите на архиерейския наместник изграждането на параклис значително ще улесни гражданите, особено на големите задушници през годината. В тези дни целият град се стича на гробищата, после хората, които искат да се прочете молитва за мъртвите им близки, се връщат до църквите, за да кажат имената на покойниците, обясни отец Константин. Ако се изгради параклис, всичко това ще става там, ще бъде много по-лесно и по-удобно и няма да е необходимо хората да се разкарват, подчерта архиерейският наместник. По думите му няма да има никакъв проблем тукашните свещеници да се редуват и да дежурят в параклиса и в съботните дни, които също са задушници. Ще бъде и много по-удобно там мъртъвците да бъдат опети от свещеник преди да бъдат погребани. Хората пък ще могат да запалят свещ за покойните си близки.

Наскоро точно срещу входа на вечния дом бе поставено преносимо мини параклисче. То обаче е съвсем миниатюрно.

Малка църква в свиленградския гробищен парк е имало до 50-те години. Помещавала се е в една от сградите в западната част, които сега са в окаяно състояние. Преди време са били склад, но сега от години не се използват за нищо и се рушат. Според отец Константин е най-добре да се изгради нов параклис. Не е необходимо да бъде голям, достатъчна е площ от около 10 кв. м – или на входа на гробищния парк, или до ритуалната зала, каза божият наместник. За новия параклис няма да е необходима баснословна сума. По груби сметки трябват общо около 20 000 лв. - максимум половината от тях ще отидат за строителството, останалите са за обзавеждането вътре, което е по-скъпо, каза отец Константин. Парите не са чак толкова много, като се има предвид голямата необходимост от параклис, но дали ще стане това и кога е Божа работа, смирено отбеляза той.

СМ