29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Досега три инстанции на държавното обвинение не намерили доказателства за престъпление от страна на двама полицаи

Върховната касационна прокуратура /ВКП/ отмени постановления на Апелативна прокуратура – Пловдив, Окръжна прокуратура – Хасково и Районна прокуратура – Свиленград, с които е направен отказ да се образува наказателно производство за побой над свиленградчанина Никола Чанков.

От ВКП са установили, че при проверките, извършени от трите по-долни инстанции по случая, има противоречия в събраните доказателства и от тях не може да се установи извършено ли е престъпление, или не. Затова върховният прокурор В. Савова разпорежда да се образува досъдебно производство по реда на НПК за причинени телесни повреди. Засега то не е образувано срещу известен извършител, макар че Чанков се жалва конкретно от служителите на РПУ – Свиленград Атанас Илиев Куртов и Митко Милков Кашев, на които със заповед е вменено обслужването на район „Южен“, включващ и с. Генералово.

Инцидентът с Никола Чанков е станал на 2 март 2009 г. в наследствената им къща в с. Генералово. Както пише в жалбата си до Районна прокуратура – Свиленград от 5 март м. г., тогава той изненадващо бил посетен от полицейските служители Куртов и Кашев. Първият бил в цивилни дрехи. Без да извикат на входната врата и да питат, те нахлули в двора и направо влезли в преддверието на къщата. Никола ги попитал защо са дошли и имат ли разрешение да влизат, но Куртов го заплашил: „Ей сега ще видиш какво ще стане с тебе. Боклук!“ Жалбоподателят поискал да го оставят на мира, за да си гледа семейството и работата. „Вместо да ми обяснят причината за посещението си, полицаите се нахвърлиха върху мен – разказва Чанков. - И двамата ме удариха със силни ритници в коленете и под тях и аз паднах на земята. От силната болка в краката не можех да се изправя. Главата ми се замая. Двамата полицаи ме завлякоха до входната врата на имота ни и ме удряха, като казваха, че се преструвам. ...Тогава двамата полицаи ме вдигнаха и набутаха в сив автомобил, може би „Мерцедес“, който обаче не беше полицейски. Аз се уплаших и започнах да се съпротивлявам. Полицаите обаче насила ме вкараха в колата и ми говореха: „Сега ще видиш какво ще стане като идем на „Якъка“!

Тръгнахме веднага. След около 20 минути спряхме. Бяхме в местността „Якъка“ до Свиленград, на черен път. Издърпаха ме от автомобила на земята и ме заритаха по цялото тяло. Викаха ми, че ще ме пребият, ако друг път пускам жалби срещу тях.“ ...После ме натовариха в багажника...“

Така Никола Чанков бил откаран до РПУ – Свиленград. След около десетина минути непознати за него полицаи го откарали с патрулка в Бърза помощ. Там дежурният лекар измерил кръвното му налягане и казал на униформените, че не могат да го задържат поради лошото му здравословно състояние. Върнали го обратно в полицията, подписал някакъв документ и го освободили. По-късно се наложило отново да търси лекарска помощ, защото имал силни болки в гърдите, краката и главата.

„Действията на полицейските служители не са случайни, а умишлени, планувани и тенденциозни“, твърди Чанков. Той не за пръв път се жалва от Куртов и Кашев. През есента на 2008 г. бил обвинен, че е извършил кражба на грозде от изоставено лозе. Полицаят Куртов искал от него да си признае, че е виновен и го заплашвал, че в противен случай ще бъде бит, посочва Никола. Той се оплакал на директора на ОД на МВР – Хасково, и получил отговор, че поради липсата на свидетели действията на Атанас Куртов не можело да бъдат доказани. Разследването срещу Чанков за кражба на грозде било прекратено. На 25. 02. 2009 г. пък, дни преди случката с побоя, Атанас Куртов и Милко Кашев обвинили Чанков за извършени непристойно прояви спрямо тях. „При задържането ми отново бях бит и малтретиран пред жена ми и децата ми“, споделя нашенецът. Тогава той е наказан административно с арест в РУ на МВР за 3 денонощия.

От Районната прокуратура са възложили на РПУ – Свиленград проверка по случая. От полицията обаче не са намерили доказателства за неправомерно поведение на двамата служители. Почти 6 месеца след внасяне на жалбата се получава отказ за образуване на наказателно производство.  Според прокурора Гочо Петков, Куртов и Кашев са изпълнявали служебните си задължения. Събраните от него доказателства сочат, че кметският наместник на Генералово Сийка Димитрова се е обадила на Куртов, че баща и син Чанкови се бият. Куртов, който е от Любимец, не бил на работа, но в този момент се намирал в Свиленград по лични дела. От своя страна той звъннал на оперативния дежурен да пита постъпил ли е такъв сигнал в РПУ-то. Дежурният отговорил, че няма постъпил такъв сигнал. Тогава полицейският инспектор поискал да се изпрати в Генералово оперативната група. Тя обаче била на произшествие в Димитровче. Тогава Куртов се обадил на Кашев, че ще се наложи да посетят на място скандала. Отишъл в РУ на МВР, опитал се да запали двигателя на служебния автомобил, но не успял. Тогава тръгнал с личната си кола, качил от дома му Кашев, който го чакал в униформа и заминали за Генералово. По-нататък  в отказа на прокурора се посочва, че при инцидента Никола Чанков бил във видимо нетрезво състояние, макар обикновено, по думите на близките му, не употребявал алкохол. Чанков обиждал полицейските служители, паднал на земята, започнал да се търкаля и блъска. Служителите на реда приели, че с тези си действия той съзнателно им пречи да изпълнят задълженията си по служба и му казали, че ще бъде задържан за 24 часа. Никола станал и тръгнал към автомобила, но на излизане от двора отново паднал и отказвал да стане, пише в постановлението си прокурорът. В този момент полицаите използвали физическа сила, като го вдигнали и качили на предната седалка на автомобила. След това го откарали в полицията, а по разпореждане на оперативния дежурен е отведен за освидетелстване в Бърза помощ. Заради високото кръвно налягане и учестения пулс е освободен, като му е съставен протокол по чл. 56 от Закона за МВР. Заключението на прокурора Петков е, че няма данни за извършено престъпление.

Адвокатът на Никола Чанков – Красимир Ташев, обжалва отказа на Районната прокуратура в по-горната инстанция – окръжна прокуратура – Хасково. Оттам обаче също излизат с отказ. Апелативна прокуратура – Пловдив потвърждава решението на хасковските си колеги. Тогава Ташев се обръща към Върховната касационна прокуратура, като отново посочва редица съображения. Той изтъква, например, че не са събрани никакви данни дали на посочената дата двамата полицаи са били или не в полагаем отпуск, на работа или на дежурство. Не са събрани никакви данни имали ли са и какво основание и по чие разпореждане са извършили описаните действия като длъжностни лица, подчертава Ташев. Благодарение на неговата упоритост и настоятелност ВКС разпорежда по случая да се извърши разследване по Наказателно-процесуалния кодекс, за да може да се установи обективната истина. Това означава косвено признание, че има данни за извършено престъпление, каза Ташев.

СМ