14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Новоназначен в Свиленград поп отслужи празничната литургия

26-годишният футболист Стамен Бояджиев спаси кръста на Йордановден в Свиленград. Той участва в църковния ритуал за втора година, но сега успя да улови християнския символ.

След излизането си от студените води, младият мъж пожела на себе си и на всички хора най-вече здраве, щастие и спокойна 2024 г. Той призова за сплотеност на народа и да бъдем по-добри към околните. Даде пример с постъпката си, като върна паричната награда на кмета арх. Анастас Карчев с молба да бъде дарена на нуждаещо се дете от Свиленград.

Стамен е от Свиленград. Занимава се професионално с футбол, като тренира още от дете. Избрал е поста на вратар. Наскоро се завръща от Германия, където е играл. От новата година се влива в редиците на „Черноморец“ (Балчик). Бил е юноша на ФК "Ботев" (Пловдив), след което се присъединява към ФК "Локомотив" (Пловдив). Играл е и в Италия. Много вярващи побързаха да целунат Разпятието от ръцете му. Според поверието това носи здраве и късмет.

Общо 12 смелчаци се хвърлиха за кръста. Направи впечатление, че тази година почти нямаше познати лица от предишните Богоявленски ритуали. Заради топлия съботен ден стотици свиленградчани се стекоха да наблюдават хвърлянето на кръста. За безопасното провеждане на ритуала районът бе отцепен от полицейски патрули. Екип от пожарникари следеше за евентуални инциденти. Както е известно, преди няколко години нашенец падна от моста докато наблюдаваше хвърлянето на кръста. Тогава човекът дълго се бори с течението на реката и малко остана да се удави.

Празничната литургия бе водена от новоназначения в храм „Св. Димитър“ от 1 декември 2023 г. отец архимандрит Атанасий от Елхово. Във водосвета се включиха архиерейският наместник на Свиленград отец Константин и отец Георги от църквата „Живоприемний източник“ в кв. Гебран. Преди това в църквите в общината бе отслужен Велик Богоявленски водосвет.

По традиция свещениците посетиха сградата на общината, където благословиха кмета арх. Анастас Карчев и неговия екип и поръсиха за здраве и успехи.

Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според народното поверие през нощта срещу богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Поверието гласи, че ако на този ден времето е студено и сухо, годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли пък хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се още, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.