14
Пет, Юни
30 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Мерлото на Дельо Кулов бе класирано на първо място сред 42 вина

39-годишният Дельо Кулов от Любимец спечели голямата награда – 100-литрово буре, на традиционния конкурс за най-добро домашно вино, организиран от Ротари клуб – Свиленград. Членовете на журито оцениха достойнствата на произведеното от него мерло и го излъчиха за първенец. Тази година определихме победителя без никакви колебания, каза председателят на дегустиращата комисия Иван Андреев, който е член на тукашния Ротари клуб. Друго вино на любимчанина – сира, бе класирано на трето място от оценяващите домашните елексири, за което признатият майстор получи и лозарски ножици.

Много съм доволен от наградите, хубаво вино се прави с любов и доста усилия, сподели щастливият победител. Стриктно трябва да се спазва технологията, необходимо е съдовете да са чисти, а гроздето да е качествено, добави той. Според него е най-добре хубавото вино да се пие с приятели. Дельо Кулов се занимава с машиностроене. Има фирма за производство на дървообработващи машини. В конкурса за най-добро домашно вино участва за трета година, но сега за пръв път печели награди.

Втори бе класиран елексирът на банковия служител в ПИБ-Свиленград Стефан Попов, който получи 50-литрово буре. На четвърто място се нареди розето на Иван Маджаров. На пето, шесто и седмо място се наредиха съответно Димитър Джевелеков, Костадин Христов и Николай Ангелов.

В конкурса участваха общо 42 проби – 39 червени и 3 бели вина на производители от общините Свиленград и Любимец. Освен от Иван Андреев, елексирите бяха оценявани от братята Свилен и Иван Кисьови, които са технолози в шато „Катаржина Естейт“.

Традиционният празник и съревнованието за най-добро домашно вино се проведоха в събота на площад „14 март“. Дошлите на веселбата нашенци пиха руйно вино и замезваха с кебапчета от димящите скари. Извиха се и хора под майсторските изпълнения на оркестър „Бисери“ и певицата Надя Петрова.

Елена МИХАЛЕВА