13
Съб, Юли
18 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

В Свиленград днес започна Шестият национален фестивал на старата градска песен „С песни от свила минаха години”. Той се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е част от празничната програма за Деня на Свиленград 5 октомври.

Любителите на старите шлагери имат възможност да им се насладят в продължение на два дни – 24 и 25 септември, в салона на НЧ „Васил Левски 1933” в кв. „Кап. Петко войвода”.

Фестивала откри кметът на общината арх. Анастас Карчев, който отбеляза, че след двегодишно прекъсване музикалната традиция продължава и пожела успех на участниците. Тази година те са около 600. Представят се индивидуални изпълнители и групи от читалища, пенсионерски клубове, различни организации от София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград, Нова Загора, Меричлери, Полски Тръмбеш, Поморие и др. Активно участие имат формации от читалищата в община Свиленград. Във втория фестивален ден от 16 часа като гост изпълнител ще участва младият певец Александър Александров – Алекс.

Участниците в конкурсната програма оценява жури с председател оперетната певица и тв водеща Бони Милчева, членове са поетесата Надежда Захариева и Ваня Папазова – старши експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности” в Общинска администрация - Свиленград. На отличените ще бъдат връчени медали и парични премии. Наградният фонд на фестивала е 2000 лева.