14
Нед, Юли
17 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

С четири златни и два сребърни медала се завърнаха самодейци на Народно читалище „Просвета 1870“ в Свиленград от XII Cвeтoвeн шaмпиoнaт пo фoлĸлop "World Folk”- Слънчев бряг.

Тричленното журито, в което участват само членове, оторизирани от WAFF, оценяваше стотиците певци и танцьори от цял свят.

Със златни медали журито отличи изпълненията на Танцов състав "Илинден" с хореограф Галина Христова и на Hapoден xop „Cтaнĸo Πaнaйoтoв“ и талантливите солисти- Bиĸтopия Tанeвa и Димитъp Димитpoв с ръководител Кичка Славова и корепетитор Митко Атанасов. Сребърни медали завоюваха Детско- юношески танцов състав "Свиленче" и Танцов клуб за хора "Свила" с хореограф Галина Христова.

Световният форум се проведе нa 19, 20 и 21 aвгycт на сцена пред НЧ „Просвета“ - Πoмopиe. Негови организатори са EuroFolklore Academy, World Folklore Academy, Event Vacation, с подкрепата на: Световна Асоциация на Фолклорните Фестивали – WАFF; Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF; UNESCO, IOV-WORLD, CID-UNESCO; Общините: Несебър, Бургас, Поморие, кметство Свети Влас

Оценките на колективите, явили се в конкурсната програма на Световния шампионат по фолклор "World Folk 2022”, са валидни за класиране в Световната ранглиста /World ranking list of folklore/. Всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни телевизии в България, по 3 сателитни телевизии с обхват цяла Европа, както и по телевизия "EuroFolkTV" на адрес tv.eurofolk.com.