17
Сря, Юли
29 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

В столичната галерия "Васка Емануилова" е открита самостоятелната изложба "Басейн Рай" на младата фотографка Яна Лозева.

Експозицията се появява първо под формата на артистична книга със същото заглавие, излязла миналата година.

Фотосите пренасят в Любимец, чийто градски басейн наистина се казва „Рай“. Периодично се завръщам там, където съм израснала - в Любимец при баба и дядо - един малък южен град.

Любимец е Меката на дините и доматите, лятото става 43 градуса, прашно е, мило е... , казва в едно интервю авторката, която снима от малка. „Басейн Рай“ представлява визуален разказ за връщане към едно застинало пространство от детството, което тя нарича разкошно, и в което привидно нищо не се изменя. Фотографиите са свързани със съзерцание и наслада от моментите и детайлите на обикновения живот.

Любимец отдавна влиза в обектива на Яна Лозева. Още през 2013 г излиза първата й книга - снимки от Любимец със заглавие „ Дълго лято". За отбелязване е, че тиражът е само 30 ръчно подвързани бройки.

Яна Лозева е завършила специалността фотография в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ . Фотограф на свободна практика в София, тя работи най-вече в областта на портрета и личната документалистика. Самостоятелните и изложби досега са в София и Пловдив.

Изложбата "Басейн Рай" е отворена за посетители до 19 май.

СМ