23
Вт, Юли
36 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките открива на 21 април атрактивната изложба „Доспехите на тракийските воини”.

В зала „Трезор“ на музея е изложен и експонат от тракийската куполна гробница в с. Мезек. Посетителите ще видят нагръдник от Мезек от последна третина на IV в. пр.Хр ., използван за защита на шията на воина. Той е открит върху урната от лявата страна на погребалното легло в куполната камера на гробницата, припомнят експерти от Института за балканистика с Център по тракология. Изработен е от желязо, покрито с тънък сребърен лист с позлата. Украсен е с лъвски глави, лотосови пъпки и други растителни орнаменти. Ценната находка отпреди 90 години се съхранява в Национален археологически музей.

Изложбата „Доспехите на тракийските воини” се оценява като рядкост и в световен мащаб. Тя представя над 120 експоната, илюстрация на богатството, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. Тя показва и гробни комплекси с пълно въоръжение на тракийски воини. Предметите носят информация за военното дело на траките и за погребалните обреди на техния аристократичен елит, като демонстрира технологичното и ювелирно майсторство, отразява вярванията, митологичните представи и естетическите възприятия и предпочитания на тракийското общество.

Изложбата е съвместна инициатива със Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ с цел анализ и оценка на развитието на военното дело в Древна Тракия.Тя ще бъде отворена за посетители до 30 ноември 2022 г.

СМ

 Снимка: Николай Генов