29
Чет, Фев
22 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Днес, навръх Илинден, в родното си село Хухла, Ивайловградско, само месец преди да навърши 76 години, рано сутринта почина големият български поет, почетен гражданин на Свиленград Ивайло Балабанов.

Ивайло си отиде от този свят само осем месеца след смъртта на неговата муза и житейска опора – Иванка Балабанова.

След кончината на Ваня Ивайло се премести от Свиленград в Хухла, където за него се грижеха сестра му и племенниците му.

Поклонението ще се състои на 21 юли в 9 ч. в православния храм „Преображение Господне“ в Ивайловград, в 10 ч. ще се извърши погребението на тленните останки.

Ивайло Балабанов е роден през 1945 г. в с. Хухла, Ивайловградско. Завършва гимназията в Ивайловград, след което работи по изграждането на Кремиковци, язовир „Ивайловград“, „Пътни строежи“ и др. Известно време работи като програмен ръководител на радиовъзел „Ивайловград“. Дълги години живее в Хасково, след което се установява в Свиленград. Почетен гражданин е на Ивайловград, Кърджали, Свиленград и почетен селянин на родното му с. Хухла.

Печатал е свои творби в почти всички големи столични литературни издания, както и във вестници, списания и алманаси в цялата страна. Носител е на десетки награди, призове и литературни отличия, сред които са: „Южна пролет“ (1980), награда на Съюза на българските писатели (1987 г.), национална награда „Изворът на Белоногата“ (2001 г.), Книга на годината – 2004 г. за „Песни за старо вино“, литературна награда за цялостно творчество „Александър Паскалев“ (2005), награда за патриотична поезия на името на Георги Джагаров (2006), национална литературна награда „Пеньо Пенев“, орден на Националния съюз на капитан Петко Войвода и др. За изключителните му заслуги в областта на културата и изкуството Ивайло Балабанов бе награден миналата година с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен.

Поклон пред паметта на най-българския съвременен поет – Ивайло Балабанов! Сбогом, приятелю, почивай в мир!

На снимката: Големият поет със съпругата си Ваня, която си отиде от този свят преди 8 месеца.

СМ