27
Пон, Май
19 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Излезе от печат първият по рода си каталог на културно-исторически забележителности от България и Турция с добавена реалност. „Каменна памет“ представя 20 обекта на територията на трансграничния регион Хасково – Къркларели.

Редом с крепостите край Мезек и Маточина в каталога са поместени снимки и сведения за късноантичната и средновековна крепост Скутарион край с. Щит. Тя се намира в естествена тераса, достъпна от запад и от север. Запазени са части от висок и дебел зид, изграден от ломени камъни, споени с бял хоросан. Там личат и основи на помещения. В древността мястото е било част от оживен кръстопът и арена на непрестанни войни. Триумфална колона на хан Крум/803-814/ в Алеята на победите в Плиска документира превземането на тази твърдина от българите. Според изследователи крепостта е била средновековно епископско седалище, за което пише и византийската принцеса Анна Комнина. В мемоарите и се споменава за „...едно селище на име Скутари на около 15 км от Адрианопол" .

Каталогът е издаден в рамките на проекта „Културна съкровищница“, финансиран от програмата за за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньор на хасковския Регионален исторически музей е Областната дирекция по култура и туризъм в Къркларели. Изданието, отпечатано на български, турски и английски, се разпространява безплатно.

Проектът търси решения чрез прилагане на нови методи за привличане на вниманието на подрастващите към културното наследство и неговото опазване. Иновативното е, че чрез добавена реалност приложението STONE TALES вдъхва живот на печатното издание и с негова помощ обектите могат да бъдат детайлно разгледани от всеки, който притежава мобилен телефон с Андроид и камера. Мобилното приложение е достъпно за сваляне в Google Play. След инсталиране на телефона и отваряне, насочете устройството към страница от каталога – ще се насладите на изживяването да разгледате 3D изображенията на обектите, дигитално възстановени във вида, в който са съществували, когато са били в своя разцвет, казват създателите на каталога.

В изданието са представени и старини в Минерални бани, Ивайловград, с Рабово,. Изворово, Гугутка, Скутарион , Симеоновград, Хухла. В района на Къркларели обектите са леярната на султан Фатих в Демиркьой, крепости, църква, амфитеатър , старинен мост.

Предстои изработването на изложба на 3D модели, която ще пътува в двете държави и в която включените обекти могат да бъдат разгледани от хора с проблеми в зрението и усетени чрез допир.

СМ