Култура
Инструменти
Шрифт

Книгата „Обсесия” на свиленградчанката Таня Шомова вече е в книжарниците. Епидемичната обстановка отложи официалното представяне на сборника. Такова обаче се очаква да има пред читателите в родния й Свиленград, в София и Бургас, след падането на ограниченията.

23 разказа, писани в продължение на година, разнородни по жанр и идеи, са събрани в „Обсесия”. Книгата носи името на една от историите в нея. „Избрах я, защото лично на мен тя ми е любима”, разказва Таня Шомова. „Освен това думата е заредена с много сила. Нямахме колебания по заглавието. Всички разкази в книгата са вдъхновени от реални случки, ситуации и преживявания. Представени така, както съм ги усетила, докато са се случвали.”

Таня получи вече за сборника националната награда „Еквалибриум 2020”, която се връчва в Бургас. „Обсесия” се издава от подкрепящото млади автори издателство „Либра Скорп” и излезе от печат през февруари. А един от разказите печели награда за млад автор на националния литературен конкурс „Яна Язова” 2020.

Това са „къси истории, вариращи от фентъзи, хорър, фантастика... до съвсем реални съвременни хрумвания и впечатления, обединени от апокалиптичната нотка във всеки от тях и лирично-поетичния изказ”, според редактора.

Това е втората издадена книга на 27-годишната авторка. Първата е поетична: “Противоречия”. Още тогава обаче става ясно, че разказите ще я последват. Въпреки че Таня има диплома от музикалното училище в Стара Загора със специалност поп и джаз пеене, и диплома по „Публична администрация и мениджмънт”, четенето и писането са големите й мечти.

„От малка обожавам да чета. Мисля, че когато четеш много, желанието да пишеш и писането идват някак от само себе си. Започнах да търся активно издателства и да изпращам творбите си. Това продължи около 2 години, преди първата ми книга да излезе от печат. В крайна сметка получих отговор от няколко издателства, но Денчо Михов от “Либра Скорп” ме спечели моментално с подкрепата и доверието, които ми оказа още при първия ни разговор. Няма да е преувеличено да кажа, че той повярва в мен, преди аз да си повярвам, за което винаги ще му бъда благодарна”, споделя Таня.

Наскоро младата авторка се запознава с Калин Терзийски, който също оценява писането й и й дава кураж и подкрепа. Това се случва при представянето на книгите му в Свиленград. „Да бъдеш оценен от автор, на чийто стил на писане се възхищаваш, е повече от велико чувство”, разказва още талантливата дама.

Вече има редица книжарници, включително и в Свиленград, в които книгата на Таня Шомова може да се купи. От тази седмица ще се разпространява и от книжарници „Хеликон”.

Катя Иванова

На снимките: Таня Шомова и Калин Терзийски