19
Сря, Юни
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Минка Димитрова и Петър Георгиев спечелиха сърцата на журито с авторската песен „Да идем в Сладун на сбора“

С първи награди от Черноморски събор „Евро фолк“ се завърнаха самодейци от Свиленград, Сладун, Капитан Андреево и Лозен. Музикалната надпревара се проведе в Китен от 30 август до 4 септември. В нея се включиха над 1 000 певци, музиканти и танцьори от България, Румъния и Индия, разпределени в 6 категории и 2 възрастови групи.

Изявите на всички наши участници успяха да грабнат сърцата на публика и жури. С лауретско звание първа степен бе удостоено представянето на детската група за обработени песни към СУ „Д-р Петър Берон“ с ръководител Кичка Славова. Такава награда получи и мъжката формация към НХ „Станко Панайотов“ (НЧ „Просвета 1890“), а индивидуалния изпълнител Стефан Ламбов – лауреатско звание втора степен. За пресъздаването на обичая „Лазаруване“ фолклорната група „Лъчи от Тракия“ към СУ „Д-р Петър Берон“ бе наградена с лауреатско звание трета степен.

С първа награда бяха удостоени самодейците към читалището в с. Сладун. Те изпяха три песни - „У Недини равни двори“, „Калинина мама“ и „Снощи отидох, Стойне ле“, както и квартет „Яно, Янке“. Минка Димитрова от Студена и Петър Георгиев от горнооряховското село Писарево, които също бяха част от самодейците от Сладун, се представиха с авторската песен „Да идем в Сладун на сбора“. Тя е написана от Петър, когато бил жури на конкурса „С песните на Кичка Савова“, и за пръв път се показва на сцена пред публика. С отличното си изпълнение двамата спечелиха лауреатско звание първа степен. Фолклорната група от Капитан Андреево пък завоюва втора награда.

В третата фестивална вечер участва представителният ансамбъл за изворен фолклор към НЧ „Просвета-1925“ от любимецкото село Лозен, който привлече интереса на публиката с пресъздаването на един почти изчезнал вече български обичай - „Ирминден“. Това е обредното приготвяне на подници (кръгли глинени плоски съдове, подобни на тепсия), които нашите прабаби замесвали, газейки глина, за да пекат в тях хляб, баници и др. Самодейците от Лозен заслужено получиха силните аплодисменти на зрителите и лауреатско звание първа степен.

На всички наши представители бяха връчени почетна грамота, почетен знак, диплом за съществен принос в съхраняването и развитието на българските традиционни народни изкуства, грамота за осъществена приемственост между поколенията в колектива, на името на Илиян Д. Николов – създател на Старопланински събор „Балкан фолк“, и препоръка за участие в Европейския шампионат по фолклор „Евро фолк“ в Несебър и Слънчев бряг.

Диляна ЦВЕТКОВА