13
Съб, Юли
18 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Книга за живота и творчеството на оперния певец свиленградчанин Стефан Циганчев ще бъде представена в Арт галерията на 29 октомври от 17 часа, съобщиха от пресцентъра на ОбА-Свиленград. Произведението е биографичен очерк за артиста, солист на Варненската и Софийската опери и един от най-големите международно признати български гласове.

Големият бас изгражда забележителни във вокално и артистично отношение образи като Крал Филип от „Дон Карлос”, Закария от „Набуко”, Гомес да Силва от „Ернани”, Рамфис от „Аида”, Банко от „Макбет”, Дон Базилио от „Севилският бръснар”, Куцар от „Албена”, Поп Матей от „Луд гидия”, Борис Годунов от „Борис Годунов”. В репертоара му присъстват още много други, общо над 60 басови партии както от световната оперна класика, така и от 16 български оперни творби.
Автор на книгата е неговата съпруга Павлина Циганчева. Тя е включила мнения на известни личности, работили с певеца, отзиви на критици, интервюта, снимки, афиши, програми и документи. Артистът е роден в Свиленград на 14 април 1929 г. и ни напусна на 77-годишна възраст през 2006 г.