19
Нед, Май
24 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

На 12 май 2014 година от 17.00 часа в Арт галерията в град Свиленград, отдел „Хуманитарни дейности” към общината, съвместно с Общинската библиотека, Общинския исторически музей и Спортния клуб „Свиленград 21“, организира представяне на книгата ”Яйлагюню – въглени в паметта” с автор Станка Битлиева, свързана с миналото на с. Пашово. Ще бъде открита и фоторетроспективна изложба на тема „Свиленград в началото на ХХ век. Спорт, природа, мода“. С архивни снимки на братята спортисти и фотолюбители Спас и Авел Битлиеви ще разкажем как помним миналото на града ни.

Краеведската и родоведска дейност е усилие на сърцето. Мотивите й са прозрачни - като стъкло, през което преминава светлината.

Израснах в село Пашово сред трудолюбиви хора, бежанци от с. Яйлагюню, Одринско. Част от дедите ми са сред жертвите на геноцида над българското население от Източна и Беломорска Тракия, друга част го преживяха с неистова носталгична болка по родния край.

Родителите ми изтърпяха големи лишения, положиха усилия в следвоенното възстановяване на страната, понесоха разочарования от недалновидната политика спрямо тях. Животът им наложи да напуснат нашите родни места, да преживеят демографски срив, да понесат идеологическия вакуум.

Казват, че ако искаш да разрушиш едно нещо, трябва да го оградиш в затворен кръг. То произвежда стереотипи и се превръща в културна какавида.

Това правило не важи за бежанците. Тяхната необикновена съдба не понася забрава. Като хилядите други наследници, наложи се да усвоя, да стана носител на богатото им историческо и културно наследство, което ми служи като екзистенциално лепило. Потомствената принадлежност ме кара да ценя, изучавам и опазвам миналото. И милея за него, за родното село, за града, за близките и съучениците, които сега живеят по родните места.

Ако днес ме питат откъде съм, отговорът ми е: отвсякъде. Една част от мен обикаля Пашово и Яйлагюню, снишава границите на времето, другата обикаля света. Осъзнах, че понякога загубвам усещането за център. Инстинктът ме кара да се завръщам в родния край, за да си го върна.

Станка Битлиева