19
Пет, Апр
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

С двучасов концерт, курбан и кръшно българско хоро жители и гости на с. Момково отпразнуваха 85-годишния юбилей на НЧ „Отец Паисий – 1929“.

Читалището е създадено през 1929 г. Тогава е избрано и първото настоятелство. След 1950 г. започва бурното развитие на всички дейности в него – художествена, театрална, библиотечна. На 18 март 1959 г. е направена първата копка за изграждането на нова сграда на културното средище, открита официално на 28 декември 1964 г.

В това време се засилва и театралната самодейност с ръководители Димо Чавдаров и Димитър Колев. През 1979 г. читалището е наградено с орден „Кирил и Методий“ - втора степен. Днешните читалищни самодейци са участвали в редица международни и национални фестивали, където са завоювали много медали. Въпреки трудностите, те правят всичко възможно, за да запазят и предадат послания като родолюбие и любов към народното творчество и корени на следващите поколения, каза секретарят на читалището Веска Георгиева.

В пъстрата празнична програма на 27 април се включиха певческата група към НЧ „Отец Паисий – 1929“, самодейци от Свиленград, Доситиево (Харманлийско), Капитан Андреево, Пъстрогор, Оряхово (Любимецко) и др. След края на концерта присъстващите се хванаха на кръшно българско хоро, поведено от кмета на Момково Трифон Трифонов. Той дари животни от личното си стопанство за приготвянето на прословутия момковски курбан.

Диляна ЦВЕТКОВА