13
Съб, Апр
13 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

petiНад 2000 души са гледали клипчетата на свиленградския танцьор на попинг Петьо Станков в Интернет платформата „You tube“. Младият талант е на 19 г. и през май беше абитуриент в СОУ „Д-р Петър Берон“. Още докато учи успява да грабне сърцата на съучениците си с това, което прави.

Всъщност Петьо се занимава с попинг танци отпреди 5 години. Запалил се от идола си Метин Енимехмедов, който участва във формата „Танцувай с мен“ в „Шоуто на Слави“ през 2008 г. Оттогава не спирам да гледам клипове в Интернет и да се уча, сподели Петьо. Интересното е, че движенията във всеки един негов танц са измислени на момента. По думите му попингът бил мечта, която сбъднал. Казах си: „Аз мога!“ и успях да реализирам идеите си и да се науча да танцувам, заяви още той пред „Старият мост“. Голяма гордост за него е, че получил похвала за таланта си от самия Метин.

За тези, които не са наясно, попингът е създаден от Сам Соломон във Фресно, Калифорния. Базиран е на техника на свиване и отпускане на мускулите, чрез които се получават интересни движения на танцьорите. Всяко движение трябва да бъде синхронизирано с ритъма и бийтовете на музиката. Попинг, като понятие, включва и плъзгане и „плаване“, които се осъществяват чрез краката и ходилата. Когато е изпълнен правилно, танцьорът изглежда сякаш се плъзга по пода, както върху лед.

Освен с попинг, Петьо Станков от малък се занимава и с рисуване, като напоследък предпочита да твори със спрейове или графитен молив. От две години пък има и още една страст – правенето на музика с уста (бийтбокс). Вдъхнових се от един от най-известните българи в това изкуство – Скилър, и реших да се науча, уточни той.

Диляна ЦВЕТКОВА